фото УНІАН

Зовсім скоро столиця України прийматиме одразу два фінали Ліги чемпіонів УЄФА - найавторитетнішого футбольного турніру серед клубів.

Так, фінальний матч Ліги чемпіонів серед чоловіків відбудеться 26 травня о 21.45 на НСК «Олімпійський». У ньому за кубок боротимуться ФК «Ліверпуль» та ФК «Реал Мадрид».

А у фіналі Ліги чемпіонів серед жінок, який пройде 24 травня о 19.00 на стадіоні ім. Валерія Лобановського, зустрінуться ФК «Вольсбург» та ФК «Ліон».

Відео дня

Як Київ зустрічатиме гостей міста, де можна буде дивитися онлайн-трансляцію та скількир очікується вболівальників?

Обмеження руху в центрі Києва

У Києві 1,5-кілометрова зона навколо Національного спортивного комплексу «Олімпійський» з вечора 25 травня до ранку 27 травня буде пішохідною.

Читайте такожУ Києві до забезпечення безпеки під час фіналу ЛЧ долучаться британські поліцейські

Зокрема, обмеження діятимуть на бульварі Лесі Українки, вулицях Володимирська, Богдана Хмельницького, Коновальця.

Також, з 12 травня обмежено проїзд вулицею Хрещатик і діятиме обмеження до 31 травня.

У ФФУ киянам рекомендують у день матчу залишити власні транспортні засоби вдома, бо містом буде проїхати важко, оскільки практично весь центр буде перекритий.

Як Київ зустрічатиме гостей фіналу Ліги чемпіонів-2018

Міжнародний аеропорт «Бориспіль» готовий прийняти 100 чартерних рейсів і 20 тис. вболівальників, які прилетять в аеропорт у день матчу і будуть розлітатися вночі після матчу.

Зустрічати вболівальників в "Борисполі" поліція і прикордонники будуть з обличчями, розмальованими в прапори двох команд.

Щоб уникнути конфліктів між фанами команд-фіналістів, їх розведуть по двох терміналах аеропорту. Для цього аеропорт відкриває термінал «Б», який у повсякденному житті не використовується. 

Так, з терміналу «Б» автобуси-шатли забиратимуть фанів іспанської команди «Реал-Мадрид», з терміналу «Д» – британського «Ліверпуля».

На стадіон «Олімпійський» вболівальники команд-фіналістів заходитимуть з двох різних сторін, що також дозолить уникнути зіткнень.

Транспорт Києва та безкоштовний проїзд

Загалом, Київ готовий прийняти 34 тис. заявлених вболівальників на фінальні матчі Ліги чемпіонів УЄФА.

В столиці працюватиме система combi ticket для тих, в кого є білет на матч, як на чоловічий фінал, так і на жіночий. Це означає, що власники квитків на фінал матимуть право безкоштовного проїзду в комунальному транспорті міста.

Для чоловічого фіналу – 26 та 27 травня до 12.00. Для жіночого – у четвер та п’ятницю до 12.00. Маршрутки у систему combi ticket не входять.

Також це означає, що волонтери, представники медіа, співробітники стадіону, які пройшли акредитацію, можуть відсьогодні і до неділі користуватися всім міським муніципальним транспортом безкоштовно на підставі акредитації.

Київ готується зустрічати фінал Ліги Чемпіонів-2018 / фото УНІАН

УЄФА буде компенсувати місту витрати - 100 тисяч євро за такі перевезення.

В день фінального матчу комунальний транспорт працюватиме на 3 години довше.

Фан-зони в Києві та локації, де транслюватимуть фінал

Фан-зона команди вболівальників британського «Ліверпуля» буде розміщена поблизу парку ім. Тараса Шевченка, а іспанського «Реала» - біля палацу «Україна».

Читайте такожФінал Ліги чемпіонів у Києві – навіщо і для кого? (рос.)

Передбачено трансфер уболівальників з міжнародного аеропорту «Бориспіль» автобусами, які доставлятимуть їх до місць розміщення та фан-зон.

На території фан-зон будуть присутні представники консульських служб на випадок, якщо виникнуть якісь екстрені питання.

Окрім фан-зон для фанатів команд-фіналістів, у Києві 26 травня працюватимуть дві великі локації для трансляції фінального матчу Ліги чемпіонів УЄФА, який проходитиме на НСК «Олімпійський».

Одна з локацій буде безкоштовною – на Контрактовій площі, на іншу – на Співочому полі – можна буде потрапити, придбавши квиток. Місця трансляцій погоджені з УЄФА.

Розваги перед фіналом

Головні події фіналу Ліги чемпіонів-2018 розпочинаються 24 травня.

Зокрема, об 11.00 відбудеться відкриття Фестивалю чемпіонів на Хрещатику. Тут працюватимуть як футбольні майданчики, фан-зони, так і концертний майданчик.

На Хрещатику працюватиме концертний майданчик / фото УНІАН

На футбольних майданчиках пройдуть зокрема, матчі спеціальної програми доступу до футболу: це і команди футболістів з особливими потребами, дитячі команди, а також буде відбуватися світовий чемпіонат серед безхатченків.

Зона Фестивалю чемпіонів працюватиме щодня до 23.00, за виключенням суботи, 26 травня, – у цей день закриття відбудеться о 20.00, оскільки розпочнеться фінальний матч Ліги чемпіонів УЄФА на НСК «Олімпійський».

24 травня на Софійській площі встановлять 20-метрову копію Кубку Ліги чемпіонів.