Політв'язень Олександр Костенко звільнився з російської колонії / фото УНІАН

Український політв'язень Олександр Костенко вийшов на свободу з колонії у Кірово-Чепецьку Кіровської області Росії.

Про це на своїй сторінці у Facebook повідомила Уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова.

"Олександра Костенка, який відбував покарання у Росії в Кірово-Чепецьку Кіровської області, сьогодні звільнили", - написала омбудсмен.

Відео дня

Читайте такожПосольство США закликало РФ надати доступ до Сенцова та інших українських політв'язнів

Вона нагадала, що Костенко - кримчанин, був активістом Євромайдану. Після його повернення на анексований півострів у 2014 році колишній співробітник кримського "Беркуту", який на той момент вже працював в окупаційних силових структурах Криму звернувся із заявою в ФСБ, що Олександр кинув у нього камінь під час Євромайдану, коли той знаходився при виконанні службових обов'язків по охороні громадського порядку.

У травні 2015 року так званий Київський районний суд окупованого Сімферополя засудив Костенка за статтею 222 ч. 1 (незаконне придбання, передача, збут, зберігання, перевезення або носіння вогнепальної зброї) до покарання строком на 4 роки і 2 місяці. Пізніше в апеляційних інстанціях цей строк було зменшено до 3 років і 6 місяців.

"Наразі він вже під захистом української влади. Олександр знаходиться з Консулом України і вони прямують до Москви в Посольство України в РФ. Він під юрисдикцією нашої країни", - додала Денісова.