Эксперт считает, что завышена стоимость бланка / Фото УНИАН

Вартість біометричного паспорта для виїзду за кордон в Україні є дещо завищеною.

Як передає кореспондент УНІАН, про це на брифінгу заявив заступник голови правління Центру політико-правових реформ Віктор Тимощук.

Читайте такожПонад 14 тисяч українців подали заявки на отримання біометричних паспортів

Відео дня

"На наш погляд, суми до 300 грн цілком має вистачати на виготовлення паспорта, послуги з його видачі та на розвиток системи видачі паспортів. Вартість бланку становить 261 грн. Робочий час - до 20 хвилин на одного клієнта. Але вартість бланку є дещо завищеною. Для Молдови фінський виробник друкує паспорти за 6,6 євро, і це вже з персоналізацією документа. Тому поліграфкомбінат "Україна" мусть показати свої витрати на бланк паспорта", - сказав експерт.

За словами Тимощука, некоректним є порівнювати вартість паспорта у країнах Євросоюзу, де значно вищі доходи громадян, з Україною. Наприклад, у Чехії паспорт коштує 21 євро, у Словаччині - 33 євро.

У свою чергу, заступник голови Державної міграційної служби Тетяна Нікітіна повідомила, з чого складається кінцева вартість закордонного біометричного паспорта при оформленні його безпосередньо у ДМС: державне мито в 170 грн, послуги з оформлення - 87,15 грн, бланк - 261 грн, загалом - 518,15 грн.

Читайте такожБіометричний закордонний паспорт буде видаватися на 10 років

Окрім того, Нікітіна заперечила твердження експертів, що ДП "Документ" є посередницькою структурою при видачі паспортів та штучно накручує вартість паспорта. "Це держпідприємство, що діє у сфері Державної міграційної служби. Воно самостійно закупило обладнання і встановило його у своїх центрах, щоб на першому етапі надавати послуги з оформлення паспортів, оскільки в нас недостатньо робочих місць. Їхня послуга передбачена законодавстовм і вони отримують за неї 250 грн", - сказала Нікітіна.

Тимощук заявив, що ДП "Документ" бере кошти, по суті, за "посередництво при поданні громадянином внутрішнього паспора та копії ідентифікаційного коду, тобто за комфортні умови: хороше приміщення, регулювання черги. Хоча теперішній уряд з подачі Мінекономіки вніс поправки у підзаконний акт, де сказано, що не можуть належати до супутніх послуг продаж бланків документів, надання консультацій, інформації".