Арешт українських моряків у Криму / фото REUTERS

Так званий Верховний суд Криму, який 19 грудня переглядав апеляційну скаргу на рішення щодо запобіжного заходу полоненому Росією українському моряку Володимиру Варімезу, відмовив йому надати перекладача під час засідання.

«Моєму підзахисному відмовилися надати перекладача, а докази сторін про те, що Володимир є військовополоненим — проігноровані», — написав адвокат моряка Анрі Цискарішвілі.

Варімез разом з адвокатом брали участь у засіданні через відеоконференцію — з московського СІЗО «Лефортово».

Відео дня

Читайте такожАдвокат розповів про умови утримання в СІЗО полоненого українського моряка

Варімеза, як і ще трьох моряків, залишили під вартою та зменшили термін тримання під вартою на один день — до 24 січня 2018 року.

«Рішення суду його не зламало, тримається Володимир добре, не проявляє ні страху, ні відчаю», — написав адвокат.

Він додав, що найближчим часом ще раз відвідає моряка.

Володимир Варімез — радіотелеграфіст буксира «Яни-Капу».

Нагадаємо, 25 листопада при виході з Керченської протоки російські кораблі відкрили прицільний вогонь по українських кораблях, які вже поверталися до Одеси, так і не отримавши інформації про можливості проходження через протоку. РФ захопила в полон 24 українських військовослужбовців. Троє з них дістали поранення. Українців звинуватили в незаконному перетині кордону РФ (ч. 3 ст. 322 КК Росії, покарання у вигляді позбавлення волі на строк до шести років). Усі полонені були заарештовані так званим «судом» у Криму, їх перевезли до московських слідчих ізоляторів «Лефортово» і «Матроська тиша». 26 листопада Верховна Рада підтримала запровадження воєнного стану у 10 областях України у зв'язку з агресією Росії в Азовському морі.

30 листопада Україна обмежила в'їзд росіянам чоловічої статі віком від 16 до 60 років. Ця заборона діятиме на час воєнного стану, до 26 грудня.

2 грудня у Петербурзі відбулись акції на підтримку українських моряків, захоплених РФ.