Ілюстрація / REUTERS

Так званий суд у Криму відхилив апеляційні скарги 9 із 24 українських моряків, затриманих російськими прикордонниками 25 листопада. Їм лиш скоротили на 1 день термін перебування під вартою.

Про це на своїй Facebook-сторінці написав російський журналіст Антон Наумлюк.

Читайте такожУже 19 українських моряків, яких захопила Росія, назвали себе військовополоненими

Відео дня

"Суд першої інстанції заарештував всіх військовослужбовців до 25 січня 2019 року, а Верховний суд Криму лише виправив технічну помилку, скоротивши час під вартою на один день. В іншому, рішення про запобіжний захід залишили в силі", – повідомив він.

Також Наумлюк наголосив, що всім морякам окупанти інкримінують незаконний перетин російського кордону. За це українських військових у РФ можуть засудити до 6 років позбавлення волі.

Окрім цього, російський журналіст зазначив, коли відбувався розгляд апеляцій:

19 грудня

Володимир Варімез (суддя Алла Овчинникова)

Андрій Оприск (Алла Овчинникова)

Сергій Цибізов (Андрій Палій)

Юрій Будз (Андрій Палій)

20 грудня

Михайло Власюк (Галина Редько)

Богдан Головаш (Сергій Рубанов)

Сергій Попов (Галина Редько)

21 грудня

Віктор Беспальченко (Андрій Палій)

Роман Мокряк (Сергій Рубанов)

Як повідомляв УНІАН, вранці 25 листопада Росія заблокувала проходження в Керченську протоку українському буксиру «Яни Капу», а також катерам «Бердянськ» і «Нікополь», які здійснювали плановий перехід з Одеси до Маріуполя. При виході з Керченської протоки російські кораблі відкрили прицільний вогонь по українських кораблях, які вже поверталися до Одеси, так і не отримавши інформації про можливість проходження через протоку.

Окупанти захопили в полон 24 українських військовослужбовців. Троє з них дістали поранення. Українців звинуватили в незаконному перетинанні кордону РФ (ч. 3 ст. 322 КК Росії, покарання у вигляді позбавлення волі на строк до шести років). Всі полонені були заарештовані так званим «судом» у Криму, після чого їх доправили до московських СІЗО «Лефортово» і «Матроська тиша».