Всі смерті правоохоронців відбулися в період з 18 по 21 лютого / фото УНІАН

На суді у справі екс-«беркутівців», яких обвинувачують у масових розстрілах активістів Майдану, оприлюднили загальну статистику потерпілих у кримінальних справах часів Майдану у Києві.

Як передає кореспондент УНІАН, статистичну інформацію було оприлюднено на засіданні Святошинського районного суду Києва головуючим у справі суддею Сергієм Дячуком.

Згідно зі статистикою, за період з 24 листопада 2013 року по 22 лютого 2014 року загинули 66 учасників акцій протесту, які були вбиті з вогнепальної зброї, та 13 правоохоронців. Всі смерті правоохоронців сталися в період з 18 по 21 лютого включно. В цілому ж потерпілими в різних кримінальних справах визнано близько 1700 учасників акцій протесту та близько 1000 правоохоронців.

Відео дня

Читайте такожЛуценко заявив про завершення експертизи у справі про розстріли на Євромайдані

Слід зазначити, що сторони надали цим даним діаметрально протилежну оцінку. Зокрема, адвокат екс-«беркутівців» Олександр Горошинський заявив, що така кількість потерпілих, і зокрема, вбитих правоохоронців, спростовує тезу обвинувачення про мирний характер акцій протесту, а відтак і більшість звинувачень щодо екс-«беркутівців» має бути знято. В свою чергу адвокат потерпілих Євгенія Закревська зауважила, що ця статистика є неповною, оскільки значна кількість учасників акцій протесту просто боялися звертатися до лікарень після того, як постраждали від дій правоохоронців, тому що з лікарень їх міліція забирала до відділків, а потім у суд, де їх забирали вже до слідчих ізоляторів. Окрім того, не всі фактично потерпілі від побоїв правоохоронців навіть з тих, що звертались до лікарів, зголосилися бути потерпілими в юридичному сенсі, водночас як потерпілі правоохоронці на той час ретельно задокументовувалися, і ця інформація тодішньою владою всіляко поширювалася.

Також Закревська навела приклад, що під час Майдану вона привезла до лікарні побитого учасника акції протесту та вказала свою домашню адресу, як нібито його, у приймальному відділенні лікарні і через декілька днів до неї прийшли міліціонери, які розшукували цю людину.

У свою чергу прокурор Яніс Симонов зазначив у суді, що ця статистика не спростовує пункти звинувачення проти екс-«беркутівців», оскільки жоден з тих, хто був убитий або поранений, не становив загрози для правоохоронців, які вели вогонь по мітингувальниках.