Сьогодні Україна отримає томос про автокефалію / фото УНІАН

У соборі святого Георгія у Стамбулі, що є резиденцією Константинопольського патріарха, триває урочисте богослужіння перед врученням патріархом Варфоломієм томосу про надання автокефалії Православній церкві України її предстоятелю, митрополиту Київському і всієї України Епіфанію.

Пряму трансляцію заходу веде ряд українських інформаційних телеканалів.

Читайте такожУкраїнці в Стамбулі після підписання томосу заспівали колядку "Нова радість стала" (відео)

В урочистому богослужінні бере участь також президент України Петро Порошенко.

У патріаршому храмі спільно служать вселенський патріарх Варфоломій та предстоятель єдиної помісної Православної церкви України Епіфаній.

«Вселенський патріарх Варфоломій та митрополит Київський та всієї України Епіфаній відправляють божественну літургію з нагоди Богоявлення та дарування томосу про автокефалію», - йдеться у повідомленні Константинопольського патріархату у Twitter.

Очікується, що після завершення служби відбудеться урочисте вручення томосу про надання автокефалії Православній церкві України її предстоятелю Епіфанію.

Як повідомляв УНІАН, 15 грудня Об’єднавчий собор представників українських православних церков обрав митрополита Переяславського та Білоцерківського Української православної церкви Київського патріархату Епіфанія предстоятелем єдиної помісної Православної церкви України.

5 січня вселенський патріарх Варфоломій підписав томос про надання автокефалії Православній церкві України.

У томосі йдеться про те, що Вселенський патріархат визнає в межах політично сформованої території України канонічно автокефальну, самоврядну православну церкву.

В документі також викладені основні засади функціонування ПЦУ.