Кулю вже дістали з легені / фото Думская

Національна поліція і Генеральна прокуратура України направили до Німеччини документи, що необхідні для збереження кулі як речового доказу під час операції лідеру Одеської міської організації партії «Сила людей» Олегу Михайлику, на якого у вересні 2018 року було скоєно замах.

Про це повідомила прес-служба Нацполіції.

Зазначається, що Національною поліцією був підготовлений весь пакет документів, що необхідні для збереження речового доказу після проведення операції.

Відео дня

«Під час операції у чоловіка планувалося вилучення кулі. Тому для збереження речового доказу поліцейські отримали рішення суду щодо вилучення кулі і необхідної медичної документації компетентними органами Німеччини», - йдеться у повідомленні.

Читайте такожУкраїнські правоохоронці так і не надіслали до Німеччини необхідні документи щодо операції активісту Михайлику

У відомстві стверджують, що всі документи, перекладені німецькою мовою, 10 січня направлені до Генеральної прокуратури України.

«На даний час всі матеріали отримані компетентними органами Федеративної Республіки Німеччина», - заявили в Нацполіції.

Крім того, відразу після отримання інформації про плановану операцію Національна поліція звернулася каналами Інтерполу до компетентних органів ФРН для оперативного інформування німецьких правоохоронців про необхідність збереження речових доказів.

Як повідомляв УНІАН, 22 вересня 2018 року в центрі Одеси на Михайлика було скоєно замах. Він дістав проникаюче вогнепальне поранення в плече і в область грудної клітки. За підозрою в замаху правоохоронці затримали трьох громадян Грузії, які, за даними поліції, є учасниками етнічної організованої злочинної групи. Суд заарештував їх без права внесення застави, але пізніше змінив запобіжний захід з тримання у СІЗО на домашній арешт одному із заарештованих - Торніке Нагладзе (Герасин) - інваліду першої групи.

Адвокати Михайлика спочатку наполягали на проведенні за кордоном операції з вилучення кулі, що залишилася в тілі активіста.

На початку грудня генпрокурор Юрій Луценко заявив, що слідство очікує, коли зарубіжні колеги передадуть українським правоохоронцям вилучену кулю. У Нацполіції і ГПУ обіцяли надати всі необхідні для цього документи.

12 грудня у Києві відбулася зустріч Михайлика з послом ФРН в Україні Ернстом Райхелем, і стало відомо, що операцію проведуть у Німеччині, а німецька сторона компенсує всі витрати.

Читайте такожОдеському активісту Михайлику перенесли операцію у Німеччині з вилучення кулі через саботаж українських правоохоронців

Однак на початку січня цього року Михайлик заявив про затягування українськими правоохоронцями оформлення документів для забезпечення законності передачі кулі, яку вилучать з його тіла.

Хірургічне втручання мало відбутися вранці 9 січня, але було перенесено через відсутність документів, на які чекають у Німеччині.

Як повідомив у Facebook колишній заступник голови Одеської обласної державної адміністрації (за Михеіла Саакашвілі) Олександр Боровик, операцію Михайлику будуть робити в провідній клініці Мюнхена, а Мюнхенський інститут кримінальної медицини проведе незалежну експертизу кулі.

10 січня Михайлик повідомив УНІАН, що операцію призначено на ранок 11 січня, і, за його даними, станом на вечір четверга необхідні документи до німецьких правоохоронців не надходили.

Сьогодні, 11 січня, в Мюнхені (Німеччина) прооперований лідер Одеської міської організації партії «Сила людей» Олег Михайлик, на якого у вересні 2018 року було скоєно замах.