Правый сектор / wikipedia.org

Україна відмовилась видати Росії бійця «Правого сектору», якого в РФ хочуть притягнути до відповідальності за участь у ООС.

Про це на своїй сторінці у Facebook написала речниця генпрокурора Лариса Сарган.

Читайте такожЛуценко не бачить вини своїх підлеглих у екстрадиції добровольця АТО Тумгоєва до РФ

Відео дня

«Сьогодні заступником Генерального прокурора Євгенієм Єніним було прийнято рішення про відмову у видачі до Російської Федерації громадянина РФ, члена Правого Сектору «С», який притягується в РФ до кримінальної відповідальності за участь у війні за незалежність України… жодний справжній доброволець ніколи не буде відданий до лап агресора», - написала вона.

Як повідомляв УНІАН, 12 вересня Україна за рішенням ГПУ видала Росії уродженця Інгушетії Тимура Тумгоєва, який обвинувачується в участі у незаконному збройному формуванні, що структурно належало до угрупування «Ісламська держава» та яке брало участь у бойових діях проти урядових військ Сирійської Арабської Республіки.

В ГПУ наголосили, що екстрадиція відбулася з додержанням вимог українського законодавства та міжнародних договорів.

Таке рішення обурило активістів та правозахисників, які заявили, що Тумгоєв як доброволець брав участь в АТО на Донбасі.

Також командир Української добровольчої армії Андрій Гергерт (псевдо "Червень") висловлював переконання, що Тумгоєва в РФ ліквідують, бо він є особистим ворогом глави Чечні Рамзана Кадирова.

20 вересня було відкрито кримінальне провадження за ч. 2 ст. 367 (службова недбалість) КК України для перевірки обставин екстрадиції Тумгоєва до РФ та можливої наявності в діях службових осіб Генпрокуратури, СБУ, МВС і Державної міграційної служби ознак службової недбалості шляхом проведення досудового розслідування.

Розслідування проводила Генеральна інспекція ГПУ спільно з Головним слідчим управлінням СБУ.