Традиційною вважається кутя з пшениці \ УНІАН

Ось і підходять до кінця новорічно-різдвяні свята, фінальним акордом яких стане Старий новий рік. А це привід ще раз приготувати різдвяну страву - кутю.

Здавна вважалося, що чим багатша кутя, тим багатший буде врожай у новому році. Кутя буває різною: пшеничною, рисовою, ячною і з різними наповнювачами. Зерно - символ воскреслого життя, мед - символ солодкого життя й благополучного побуту, мак символізує багатство.

УНІАН зібрав для вас рецепти куті на будь-який смак.

Традиційний рецепт пшеничної куті:

Пшенична кутя з горіхами і родзинками

Інгредієнти: 1 склянка пшениці, 4 склянки води, 70 г маку, 70 г подрібнених горіхів, 1/4 склянки родзинок, мед за смаком (2-4 ст. ложки), кип'ячена вода для розведення меду.

Кутя не повинна зберігатися довго, оскыльки мед може заграти. Якщо ви плануєте їсти кутю не відразу, зберігайте її без меду, а мед додавайте незадовго перед подачею до столу.

Готуємо кутю з пшениці - покрокова інструкція:

1. На базарі можна придбати вже підготовану пшеницю, яка вариться швидше, ніж необроблена. Підготувати її можна і самостійно. Переберіть зерна пшениці, промийте їх і висушіть в теплій, але не гарячій духовці. Коли пшениця просохне, злегка побризкати її водою, покладіть в полотняний мішечок або ступку і товчіть макогоном, поки оболонки зерен не облущаться. Знову промийте пшеницю і замочіть на ніч у холодній воді.

Також часто готують кутю з рису \ Вікіпедія

2. На наступний день варіть пшеницю на маленькому вогні протягом 3 годин, періодично помішуючи і при необхідності підливаючи воду. Можна перекласти пшеницю в горщик і томити в духовці, підливаючи воду.

3. Поки вариться пшениця, залийте окропом мак і залиште на 1 годину. Потім воду злийте, додайте трохи цукру і розітріть мак дочиста товкачем в ступці або міксером з насадкою-ножем. 

4. Родзинки помийте, залийте окропом хвилин на 20, щоб родзинки набрякли, потім відцідіть воду.

5. Мед трохи розведіть кип'яченою водою.

6. Змішайте зварену пшеницю, товчений мак, родзинки, горіхи і розведений мед. 

Рецепт куті з рису, або рисова кутя:

Інгредієнти: 1 склянка рису, 100 г маку, 100 г ядер волоських горіхів, 1-3 столові ложки меду, цукор за смаком.

Готуємо кутю з рису - покрокова інструкція:

Іноді кутю готують з рису, але рис слід приготувати особливо.

Склянку рису залити півтора склянками окропу, щільно накрити каструлю кришкою, варити рис три хвилини на сильному вогні, шість – на середньому, три – на маленькому.

Ще дванадцять хвилин не відкривати кришку, даючи рису настоятися на пару.

Співвідношення всіх інших компонентів для куті зберігається.

Рецепт куті з сухофрутками і малиною:

Інгредієнти: 2 склянки цільних зерен пшениці або рису; пів склянки або третину (за смаком) меду; сушені яблука або груші можна також взяти за смаком; родзинки і (або) сушену малину чверть склянки.

Готуємо кутю з сухофруктами - покрокова інструкція:

Помити і перебрати пшеницю, закип'ятити 4 склянки води, додати туди пшеницю і варити 25 хвилин. Додати сіль, яблука і малину. Через 5-7 хвилин – ізюм. Все варити ще хвилини дві. В охолоджену масу додати мед. Все залишити на 1-2 години.

Народні гуляння також супроводжуються приготуванням куті \ УНІАН

Рецепт рисової куті з мигдалем і родзинками:

Інгредієнти: 1 склянка рису (за смаком), мигдаль - 100 г (за смаком), ізюм - 100 г (за смаком), цукор - 1-3 ст. ложки (за смаком), сіль - 1 щіпка.

Готуємо кутю з мигдалем - покрокова інструкція:

Для приготування куті насамперед потрібно перебрати і ретельно промити рис. Залити його водою, довести до кипіння, відкинути на сито, знову облити холодною водою. Покласти в каструлю, залити водою. Довести до кипіння, посолити. Варити у великій кількості води до м'якості (10-15 хвилин). Відкинути на сито і охолодити. Мигдаль ошпарити, очистити від лушпиння, подрібнити, або розтовкти. Родзинки промити і ошпарити окропом. У посуд, призначений для куті викласти мигдаль. Додати цукровий пісок, за бажанням підлити трохи холодної кип'яченої води. Розмішати, з'єднати з приготованим рисом, а також з вимитими, ошпареними і обсушеними родзинками без кісточок. Перемішати, підрівняти з боків, згладити верх, злегка посипати цукровим піском і подати. Окремо у соуснику або в стаканчиках можна подати молоко.