Порошенко пояснив значення ПЦУ для української незалежності / Ілюстрація, фото УНИАН

Президент України Петро Порошенко заявив про пришвидшення процесу переходу парафій з колишньої Української православної церкви Московського патріархату (УПЦ МП) до Православної церкви України (ПЦУ) після отримання нею томосу про автокефалію.

Читайте такожВінничина посідає перше місце за кількістю парафій, які приєдналися до ПЦУ - Порошенко

Як передає кореспондент УНІАН, про це Порошенко повідомив під час виступу у Вінниці.

Відео дня

За словами президента, утворення ПЦУ і вручення їй томосу про автокефалію «не є завершенням роботи».

«Друзі мої дорогі, це лише початок для духовної роботи, бо ми казали, що двері відкриті, і з кожним днем та чи інша громада, та чи інша парафія приєднуються до нашої церкви (ПЦУ). Після томосу цей процес значно прискорився. Це теж не могло би відбутися з Божою допомогою, але це лише початок», - додав президент.

Він також назвав назвав ПЦУ духовним фундаментом Української держави.

«Чому це (утворення єдиної помісної автокефальної Православної церкви України – УНІАН) так важливо вірних і не лише для церковних ієрархів? Чому це таку радість викликає у кожного українця. Навіть, якщо він не є православним? Тому що це надзвичайна важливо духовна складова нашої незалежності, аж ніяк не менш важлива, ніж акт про державну незалежність і референдум про незалежність у 1990 і 1991 роках», - заявив Порошенко.

За словами президента, українська незалежність зараз, зі створенням автокефальної Православної церкви України, стала міцнішою.

«Церква наша єдина є духовним фундаментом Української держави, і тому це так важливо і для мене, бо це є процес державотворення, і для кожного українця», - наголосив глава держави.

Як повідомляв УНІАН, 15 грудня Об’єднавчий собор представників українських православних церков обрав митрополита Переяславського та Білоцерківського Української православної церкви Київського патріархату Епіфанія предстоятелем єдиної помісної Православної церкви України.

6 січня у соборі святого Георгія у Стамбулі вселенський патріарх Варфоломій вручив томос про надання автокефалії Православній церкві України її предстоятелю, митрополиту Київському і всієї України Епіфанію.