У жовтні 2016 року Лусваргі було затримано за участь у бойових діях на боці «ДНР» \ фото УНІАН

Військовослужбовець Збройних сил України, який був учасником бойових дій під Донецьким аеропортом, дав свідчення у справі за обвинуваченням громадянина Бразилії Рафаеля Лусваргі в участі у незаконних збройних формуваннях та терористичних організаціях.

Читайте такожСуд відмовив бразильцю Лусваргі, який воював на боці бойовиків, в слуханні справи в закритому режимі

Як повідомила прес-служба прокуратури міста Києва, сьогодні в Павлоградському міськрайонному суді Дніпропетровської області, який розглядає провадження, відбулось чергове засідання.

Відео дня

"Суд допитав двох свідків обвинувачення, у тому числі військовослужбовця ЗСУ, який був учасником бойових дій під Донецьким аеропортом. Вказаний свідок упізнав обвинуваченого, як учасника непередбачених законом збройних формувань під час бойових дій, що мали місце поблизу Донецького аеропорту у 2015 році", - йдеться в повідомленні.

Після завершення допиту свідків обвинувачений заявив клопотання про заміну захисника, яке суд задовольнив.

Наступне судове засідання призначено на 14.30 28 лютого. Судом заплановано допит обвинуваченого, після чого засідання буде відкладено для підготовки сторін до судових дебатів.

Як повідомляв УНІАН, у жовтні 2016 року Лусваргі було затримано за участь у бойових діях на боці «ДНР». Стосовно нього слідчі СБУ відкрили кримінальне провадження за ч. 1 ст. 258-3, ч.4 ст. 260 КК України. У ході досудового слідства було встановлено, що громадянин Бразилії з вересня 2014 року по травень 2015 року брав участь у бойових діях проти сил антитерористичної операції у складі незаконних збройних формувань терористів на Донбасі. Він входив до так званого «1-го мотострілецького батальйону «Вікінг»» терористичної організації «ДНР». В СБУ зауважили, що під час розслідування громадянин Бразилії повністю визнав свою провину в інкримінованих злочинах.

25 січня 2017 року Лусваргі був засуджений Печерським райсудом Києва до 13 років позбавлення волі з конфіскацією майна. Сторона захисту подала апеляційну скаргу на це рішення. Апеляційний суд скасував вищевказаний вирок через процедурні порушення та повернув справу на новий розгляд.

У грудні 2017 року Лусваргі було змінено запобіжний захід з тримання під вартою на особисте зобов’язання терміном на 2 місяці.

На початку травня 2018 року у Києві націоналісти упіймали бразильця, який, за даними ЗМІ, проживав в Свято-Покровському Голосіївському монастирі колишньої УПЦ МП, і відвели до СБУ.

За результатами визначення підсудності Верховний суд направив провадження проти Лусваргі до Павлоградського міськрайонного суду Дніпропетровської області.

7 травня суд обрав йому запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

30 жовтня Лусваргі відмовився від послуг адвоката Валентина Рибіна і попросив надати йому державного захисника.

25 січня 2019 року арешт Лусваргі продовжено до 24 березня.