ФСБ Росії в серпні 2016 року оголосила про затримання в окупованому Криму групи "українських диверсантів" / krymsos.com

УУ засудженого у справі «українських диверсантів» Андрія Захтея, якого утримують у Сімферопольській колонії №1, загострилися хронічні захворювання і погіршився зір.

Читайте такожСім'я українського політв'язня Панова вже три місяці не знає, що з ним – правозахисники

Про це повідомляє Крим.Реалії з посиланням на дружину засудженого Оксану Захтей, яка 11 березня приїхала до Києва після побачення з чоловіком.

Відео дня

За її словами, ліки, які вдається передати в колонію, знімають симптоми, але не лікують захворювання. «Болі в спині, гастрит, гайморит... Мазі проти болю в спині вже не допомагають, а знеболювальних таблеток багато не пропускають (в колонію - Ред.). Можливості проводити повноцінне лікування немає. Медикаменти, які передаю, допомагають зняти симптоми, але не більше. І то половину таблеток, які я привезла, повернули назад», - пояснила Оксана Захтей.

Вона додала, що її чоловік втратив надію на звільнення в результаті обміну і сподівається на умовно-дострокове звільнення (УДЗ). Подати документи на УДЗ Захтей зможе після того, як відбуде ще півтора року ув'язнення. За словами Оксани Захтей, з адміністрацією колонії у її чоловіка конфліктів немає, але недавно він відмовився працювати і написав відповідну заяву. «Якщо говорити про психологічний стан, то йому важко, дуже сумує за донькою, не бачив її вже три роки», - розповіла Оксана Захтей.

Як повідомляв УНІАН, ФСБ Росії в серпні 2016 року оголосила про затримання в окупованому Криму групи "українських диверсантів", які нібито готували теракти на півострові. Затриманих деякий час утримували в московському СІЗО «Лефортово», а пізніше повернули до Криму.

Російські спецслужби стверджують, що затримані Євген Панов і Андрій Захтей були членами «групи диверсантів», яка нібито планувала здійснити теракти на об'єктах туристичної та соціальної інфраструктури півострова. Влада України називає ці звинувачення провокацією російських спецслужб.

Захтей підписав досудову угоду зі слідством, в лютому 2018 року його засудили до 6 років і 6 місяців колонії суворого режиму і штрафу в 220 тис. рублів (близько 105 тис. грн).

Панова засудили до 8 років колонії суворого режиму. 25 жовтня 2018 року Верховний суд Росії визнав законним вирок Панову.

У червні 2018 року Захтея етапували з СІЗО до виправної колонії №1 в Сімферополі.