НАПК буде ініціювати відповідну перевірку / фото УНІАН

Національне агентство з питань запобігання корупції перевірить наявність можливого конфлікту інтересів у діях голови нового Верховного суду і діючого члена Вищої ради правосуддя Валентини Данішевської, а також у діях голови ВРП Ігоря Бенидисюка і члена ради Миколи Гусака у зв'язку з їх участю в конкурсі на посади суддів в Касаційний господарський суд і Касаційний адмінсуд у складі Верховного суду.

Про це йдеться у відповідних листах НАЗК, текстами яких мають Українські Новини.

Згідно з документами, в березні до НАЗК звернулася громадська організація «Не мовчи» з проханням перевірити Данішевську, Бенедисюка і Гусака на предмет можливого конфлікту інтересів.

Відео дня

Читайте такожПереможцями конкурсу до Верховного суду стали 16 «недоброчесних» кандидатів: серед них племінник Ківалова

Зокрема, НАЗК зазначає, що враховуючи повноваження Бенедисюка як голови ВРП, наведені в повідомленні обставини свідчать про виникнення у нього під час реалізації службових повноважень конфлікту інтересів, обумовленого наявністю приватного інтересу, зокрема, участю у конкурсі на посаду судді Касаційного господарського суду в складі Верховного суду, що впливає на об'єктивність та неупередженість прийняття ним рішень, а також на вчинення чи невчинення дій під час виконання службових повноважень.

Теж саме стосується і члена ВРП Гусака, який бере участь у конкурсі на посаду судді в Касаційний адмінсуд у складі Верховного суду.

В питанні Данішевської, НАЗК відзначило, що в її діях може вбачатися приватний інтерес під час реалізації службових або представницьких повноважень як члена ВРП, наявність якого є однією з характерних ознак конфлікту інтересів.

За цими фактами НАЗК буде ініціювати відповідну перевірку.