Наталія Заболотна, засновниця форуму Ukrainian ID

Міжнародний економічно-гуманітарний форум Ukrainian ID цього року вдруге відбудеться в Каневі. Форум вдвічі збільшив свою програму і проходитиме впродовж двох днів, 7 та 8 червня. Він буде присвячений процесам гуманізації державотворення, а темами панелей стануть, зокрема, нові економічні та енергетичні стратегії України, питання розвитку громад та децентралізації, технологічний поступ, культура як сфера національної безпеки країни.

За підсумками Форуму та громадського обговорення буде видана Конституція цінностей: документ, який має визначати ключові правила гуманітарної безпеки і суспільного життя України. Над проектом Конституції вже почали роботу видатні діячі культури, інтелектуали, лідери думок.

Про це голова оргкомітету форуму Ukrainian ID Наталія Заболотна заявила сьогодні на прес-конференції у Києві.

Відео дня

«Конституція цінностей — це відповідь прогресивної частини суспільства на ту атаку, яку розгорнули проти власного народу наші політики. Українське політичне середовище, на жаль, ніколи не було осередком яскравих умів і гострих ідей, які задають порядок денний. Але сьогодні його шкідливий вплив на наше життя і майбутнє нашої країни вже є нестерпним. Ті гасла, якими через політиків заповнений наш суспільний простір, є переважно поверхневими, популістськими та спекулятивними. За ними немає нічого, крім боротьби за владу й ті нечисленні ресурси, якими ще володіє наша країна. І тому ми повинні виробити протидію цій отруті. Окреслити реальні базові цінності, на яких повинно будуватися наше життя», — розповіла Наталія Заболотна.

У створенні Конституції цінностей вже взяли участь десятки відомих діячів: перший Президент України Леонід Кравчук, професор Гарвардського університету, літературознавець Григорій Грабович, письменник Юрій Андрухович, бізнесмени й меценати Євген Уткін та Ігор Ліскі, економісти Олександр Шлапак та Анатолій Амелін, директор Інституту майбутнього Віктор Андрусів, журналіст New York Times та видавець Ukraine Business News Джеймс Брук, культурний аташе посольства Австрії д-р Ульф Хаусбрандт. Також серед авторів – режисер Роман Балаян, психотерапевт Олена Рихальська, телеведучі Яніна Соколова і Сніжана Єгорова та інші публічні особистості.

Ознайомитися з їхнім баченням цінностей, важливих для розвитку України, можна у спеціальному відеопроекті, присвяченому початку роботи над Конституцією.

«Я закликаю сьогодні кожного українця, все наше суспільство взяти участь у своєрідному флешмобі та перемикнутися з політичних чвар і пліток на обговорення дійсно важливих, позачасових цінностей. Говоріть про них кожен раз, коли видається така можливість — в особистих бесідах, у публічних виступах, у дискусіях в соцмережах. Кожен з вас може стати співавтором Конституції цінностей, зробивши вагомий внесок у її створення», — зазначила Наталія Заболотна.

Нагадаємо, форум Ukrainian ID вперше відбувся в Каневі в липні 2018 року та зібрав понад 300 міжнародних учасників у сферах економіки, дипломатії, культури, освіти, політики, медіа та нових технологій.