Сьогодні в Одесі відбувся молебень за звільнення військовополонених українських моряків.

Відео дня

Як передає кореспондент УНІАН, молебень відбувся на причалі Практичної гавані військово-морської бази «Південь» під час шикування після урочистого підняття прапорів на кораблях і катерах національного флоту.

Як повідомили в командуванні Військово-морських сил ЗС України, захід організовано керуючим Одесько-Балтської єпархії ПЦУ, єпископом Одеським і Балтським Павлом за підтримки командування ВМС і керівництва Міністерства з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб України.

Як повідомив заступник командувача ВМС Андрій Урсол, сьогодні - 4 місяці, як російські кораблі обстріляли і захопили в полон екіпажі загону українських малих артилерійських броньованих катерів.

Військово-морський капелан Української греко-католицької церкви Олександр Смеречинський зазначив, що духовенство спільно з особовим складом ВМС «зі словами щирої молитви до Господа» з проханням якнайшвидшого звільнення моряків.

«Також ми помолилися за їх сім'ї, адже зараз їм як ніколи потрібна моральна підтримка з боку всього українського народу», - наголосив Смеречинський.

У спільному молебні взяли участь священики Православної церкви України, Євангельського союзу християн-баптистів і Української греко-католицької церкви.

Читайте такожУкраїнські бранці Кремля: проблеми по обидва боки кордону

Як повідомляв УНІАН, вранці 25 листопада 2018 року Росія заблокувала проходження в Керченську протоку буксиру «Яни Капу» і катерам «Бердянськ» і «Нікополь», які здійснювали плановий перехід з Одеси до Маріуполя. При виході з Керченської протоки російські кораблі відкрили прицільний вогонь по українських кораблях, які вже поверталися до Одесу, так і не отримавши інформації щодо можливості проходження через протоку.

Окупанти захопили в полон 24 військовослужбовців ВМС ЗСУ. Трьох з них було поранено. Українців звинуватили в незаконному перетині кордону РФ (ч.3 ст.322 КК Росії, покарання у вигляді позбавлення волі на строк до шести років). Усіх полонених було заарештовані так званим «судом» у Криму, після чого їх перевезли до московських СІЗО «Лефортово» і «Матроська тиша».

26 січня 2019 року поранених українських моряків перевели з «Матроської тиші» до «Лефортово».

Суд у Москві продовжив строки арешту полоненим українським військовим до кінця квітня.

З 7 по 21 березня російське слідство призначило психіатричну експертизу всім 24 військовополоненим українським морякам.