11 липня у Харкові відновили погруддя Жукова / фото УНІАН

Український інститут національної пам’яті звернувся до правоохоронних органів через відновлення погруддя маршала СРСР Георгія Жукова у Харкові.

Як повідомляється на сайті Інституту, Інститут направив листи до Генеральної прокуратури України та Національної поліції.

Інститут просить Нацполіцію «перевірити обставини встановлення у Харкові 11 липня пам’ятника Жукову, порушити кримінальне провадження, забезпечити в межах компетенції проведення розслідування зазначених обставин та притягнення винних осіб до відповідальності».

Відео дня

Також Інститут просить Генпрокуратуру звернутися до адміністративного суду із позовом до Харківської міської ради та її виконавчих органів про зобов’язання демонтувати вказаний пам’ятник як такий, що є символікою комуністичного тоталітарного режиму.

Читайте такожУ Харкові відновили погруддя Жукова (фото, відео)

«Згідно з нормами чинного законодавства встановлення пам’ятників або пам’ятних знаків, присвячених Георгію Жукову, на території України заборонено. Адже, відповідно до закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки», символікою комуністичного тоталітарного режиму є: «зображення, пам’ятники, пам’ятні знаки, написи, присвячені особам, які обіймали керівні посади в комуністичній партії (посаду секретаря районного комітету і вище), особам, які обіймали керівні посади у вищих органах влади та управління СРСР, УРСР (УСРР), інших союзних або автономних радянських республік, органах влади та управління областей, міст республіканського підпорядкування, працівникам радянських органів державної безпеки всіх рівнів». Будь-яких винятків зазначеною нормою не передбачено» , – пояснив юрист Інституту Сергій Рябенко.

Як повідомляв УНІАН, 2 червня в Харкові активісти кількох організацій пікетували Палац спорту, де відбувався з'їзд партії «Довіряй ділам», яку очолює мер Харкова Геннадій Кернес.

Потім вони перемістилися в сквер, де було встановлено погруддя маршала Жукова. Активісти за допомогою мотузки демонтували погруддя і на його місці встановили державний прапор.

19 червня Харківська міськрада підтримала рішення про повернення проспекту імені Жукова. Поліція за фактом перейменування проспекту відкрила провадження за частиною 1 статті 364 (зловживання владою або службовим становищем) ККУ.

11 липня у Харкові відновили погруддя Жукова.