24 серпня очікуються дві Ходи захисників України / фото УНІАН

Організатори альтернативного Маршу захисників України 24 серпня у Києві очікують близько 9 тис. учасників.

Як передає кореспондент УНІАН, про це вони повідомили на прес-конференції.

За словами члена Ради ветеранів АТО при Міністерстві у справах ветеранів, члена оргкомітету Антона Колумбета, два місяці тому було направлено офіційний запит до Адміністрації президента щодо святкування Дня незалежності України і чи передбачено військовий парад.

Відео дня

Читайте такожДень Незалежності: у Києві пройде два марші за участю ветеранів і влади

"Отримали відповідь, що указу щодо цього не видано. Відповідно, її оприлюднили, і патріотична спільнота по всій Україні почала майже синхронно самоорганізовуватися з метою організації громадського параду", - пояснив він.

Як сказав Колумбет, Рух ветеранів України зібрав громадські ініціативи, і було домовлено про об'єднання.

В подальшому, за словами Колумбета, так і не було отримано остаточного сценарного плану Маршу, який проводитиме Офіс президента, тому громадськість продовжила організацію свого заходу.

За словами Колумбета, лише цієї суботи вийшло звернення Офісу президента щодо вже затвердженого сценарного плану заходу.

"Наша ініціатива аполітична, громадська і несе в собі єдину мету - бути не проти влади, не за владу, не за якогось конкретного політика чи проти політиків, ми - патріоти України, які хочуть пройтися центральними вулицями міста у День незалежності і довести нашим побратимам на фронті, перш за все, що ми про них пам'ятаємо, готові до них приєднатися пліч-о-пліч кожного дня", - підкреслив Колумбет і зауважив, що є незадоволеність рівнем комунікації з Офісом президента, але у випадку налагодження комунікації громадськість готова до спілкування.

Своєю чергою, голова Громадської ради при Міністерстві у справах ветеранів Дмитро Шатровський розповів, що марш стартуватиме о 9.00 від Київського національного університету імені Тараса Шевченка і далі бульваром Тараса Шевченка люди рухатимуться на Хрещатик і пройдуть до Майдану Незалежності, де заспівають Гімн України, а звідти підуть на Михайлівську площу, де планується молебень.

Передбачено, що колону очолять родини загиблих героїв, за ними йтимуть учасники бойових дій, які отримали інвалідність. Також участь у заході візьмуть, зокрема ветеранські і громадські організації.

За словами координатора Спілки ветеранів війни з Росією Андрія Медведька, наразі заявки на участь у цьому Марші подали близько 9 тис. осіб: близько 7 тис. ветеранів-військовослужбовців, близько 1,5 тис. цивільних осіб, близько 500 волонтерів та близько 100 військових капеланів.

Як сказала дружина загиблого Героя України, голова правління ГС "Крила 8-ї сотні" Ірина Міхнюк, у Марші висловили бажання взяти участь близько 250 родин загиблих героїв.

Голова Ради ветеранів міста Києва Ігор Марі, коментуючи взаємодію з поліцією і заходи безпеки на Марші, наголосив, що "всі ці сайти..., які роздмухують якусь ворожнечу між нашим Маршем і ходою, яка відбувається під егідою Адміністрації президента, можуть навіть не сподіватися на те, що будуть якісь сутички чи щось подібне".

"Ми чітко взаємодіємо з поліцією міста Києва, всі - дорослі люди. Всі розуміють, що в період, коли в країні йде війна, нам зовсім не потрібно ще роздмухувати якесь полум'я ворожнечі в серці нашої країни", - сказав він і закликав побратимів "залишити нагородну зброю та іншу вдома, приходити на Марш без неї".

Марі висловив упевненість, що захід пройде без провокацій.

Як повідомив засновник фонду "Повернись живим" Віталій Дейнега, планується провести збір коштів для Маршу - побудови сцен, оренди обладнання, для молебню тощо. Він додав, що якщо якісь кошти залишаться, вони будуть витрачені на оновлення Стіни пам'яті загиблих біля Михайлівського собору.

Учасники заходу повідомили, що 24 серпня також плануються марші в Сумах, Миколаєві, Львові, Дніпрі, Одесі та Харкові.

Як повідомляв УНІАН, в Офісі президента узгодили план заходів до 28-ї річниці Незалежності України.

Зокрема о 9.30 біля пам’ятного Хреста на місці загибелі Героїв Небесної сотні буде проголошено загальнонаціональну хвилину мовчання. У пам’ятному заході разом з президентом Володимиром Зеленським та його родиною візьмуть участь рідні та близькі полеглих захисників незалежності України, ветерани АТО, діти. На Майдані Незалежності прозвучать знакові українські пісні у сучасному аранжуванні, які виконають оркестри та відомі музиканти.

Крім того, відбудеться нагородження українців, які досягли успіхів у різних сферах. Церемонія розпочнеться близько 9.50.

Об 11.00 розпочнеться Марш захисників України за участі ветеранів.