У НАБУ уточнили свої повноваження щодо антикорупційних справ / фото gdb.rferl.org

Рада громадського контролю Національного антикорупційного бюро наголошує, що бюро не розслідує усі корупційні злочини.

Про це йдеться у заяві РГК НАБУ.

Читайте такожЗеленський підписав закон про скасування кримінального покарання за фіктивне підприємництво

Відео дня

"23 вересня на Facebook-сторінці президента України Володимира Зеленського було розміщено відеозаклик дзвонити на гарячу лінію НАБУ з приводу усіх видів корупції. Рада громадського контролю НАБУ наголошує: Національне антикорупційне бюро України не розслідує усі корупційні злочини. Детективи бюро займаються кримінальними корупційними правопорушеннями, які вчинені вищими посадовими особами, уповноваженими на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, та становлять загрозу національній безпеці", - підкреслюється у заяві.

РГК пояснила, що через хибну інформацію про повноваження бюро, гаряча лінія НАБУ буде перевантажена дзвінками щодо порушень, які не є підслідними органу.

"Такі дії очільника держави можуть призвести до дестабілізації роботи бюро та викликати шквал негативу населення у зв’язку з тим, що більшість громадян не є спеціалістами у Кримінальному процесуальному кодексі України і цілком довіряють словам президента. А отже, громадяни вимагатимуть від органу розслідування справ, які йому не підслідні... Закликаємо президента розтлумачити сферу відповідальності НАБУ та вказати, що з приводу корупційних злочинів, які не входять до компетенції НАБУ, треба звертатися до Національної поліції України, Державного бюро розслідувань та Служби безпеки України", - наголосили в РГК.

Як повідомляв УНІАН, сьогодні Зеленський запустив «наймасштабніший» челендж: пропонує українцям жити за законом, сплачувати податки та повідомляти про корупцію на гарячу лінію в Національне антикорупційне бюро.

Зеленський звернувся до громадян України: «Якщо від вас вимагають хабар? Пропонують «відкат» чи будь-яку іншу корупційну схему? Будь ласка, не мовчіть, не потрібно писати у соцмережах «все пропало», «ті – такі самі як ті», «Зеленський понаставив своїх рєшал», ні. Звертайтеся на гарячу лінію НАБУ – 0 800 503 200. Дзвоніть та повідомляйте, а правоохоронні органи будуть реагувати та карати».