Ветерани вважають, що домовленості з країною-агресором не приведуть ні до чого хорошого / president.gov.ua

Ветерани війни на Донбасі закликали президента України Володимира Зеленського не проводити відведення військ та вибори на окупованих територіях.

Як передає кореспондент УНІАН, відповідні вимоги вони озвучили на прес-конференції в Києві.

Зокрема, ветерани Антитерористичної операції та операції Об'єднаних сил просять президента заборонити впровадження особливого статусу Донбасу та будь-яких інших територій, амністії для бойовиків, відведення військ, недержавні воєнізовані формування на території окупованого Донбасу, а також проведення виборів на окупованих територіях до отримання повного контролю по всьому українсько-російському кордону.

Відео дня

Читайте такожЗеленський: у мене вже алергія на слово "капітуляція" (відео)

Учасники прес-конференції вважають, що домовленості з країною-агресором не призведуть ні до чого хорошого та закликають Зеленського бути обережнішим під час перемовин з президентом РФ.

"Я тут не лише як звільнений 7 вересня політв'язень, а більше як громадянин України, який брав участь у російсько-українській війні у 2014-2015 років. Людей звільняти потрібно, але це не повинно відбуватись будь-якою ціною. Люди скажуть: "Легко йому це казати, коли він тут, а вони там", але я так думав і там", - наголосив колишній політв'язень Євген Панов.

За словами лідера "Нацкорпусу", першого командира полку "Азов" Андрія Білецького, навіть на території, на якій пройде розведення військ, вибори пройдуть без жодного контролю з української сторони, а виключно під недостатньо надійним, на його думку, наглядом спостерігачів ОБСЄ. "У мене була неформальна зустріч з представниками ОБСЄ і вони кажуть, що можуть набрати приблизно 800 спостерігачів на 2 тис. 300 дільниць на окупованій території. Більшість спостерігачів - це "носители языка" - білоруси, росіяни, казахи", - зазначив він.

Білецький наголосив, що розведення військ несе загрозу з боку російсько-окупаційних військ для територій, які покинуть українські військові, а також для мирного населення, яке там залишиться.

Крім того, ветерани війни на Донбасі закликали українців та інших ветеранів приходити на "Марш спротиву капітуляції", що відбудеться цього понеділка.

Як зазначив голова ВГО “Ветеранське братерство” та координатор маршу Дмитро Шатровський, захід розпочнеться о 16.00 з парку Шевченка, звідки хода, у голові якої йтимуть ветерани, по бульвару Шевченка та Хрещатику попрямує на Майдан Незалежності, де учасники маршу проведуть акцію протесту.

"Після цього піднімемось в адміністративний квартал і проведемо невеличкий перформанс", - розповів він.

Шатровський закликав людей, які планують відвідати марш, не брати з собою прапорів жодних політичних партій та не виголошувати політичні лозунги, а також не приносити заборонених речей, щоб захід відбувся мирно.