Частина переселенців повернулися в окупацію / фото УНІАН

П'ята частина переселенців з Донбасу і Криму - 851 респондент, або 21% з 4073 опитаних внутрішніх переселенців України на даний момент повернулися і проживають на тимчасово окупованих територіях.

Про це свідчать результати телефонного опитування в рамках заходів Національної моніторингової системи ситуації з внутрішньо переміщеними особами, представленого представництвом Міжнародної організації з міграції (МОМ) в Україні.

Читайте такожЛише 14% українців вважають, що громадські організації мають займатися протестами - опитування

Відео дня

«Під час проведення телефонного опитування, що охопило 4073 інтерв'ю у всіх областях України, 851 респондент (21%) був ідентифікований як тимчасово переміщена особа, яка повернулася і проживає в даний момент на тимчасово не контрольованій Україною території», - йдеться у звіті.

Відзначається, що найбільша частка тих, хто повернувся в окупацію, припадає на самотніх жінок, середній вік яких 59,4 років, які належать до економічно неактивного населення.

Більшість респондентів (76%) назвали причиною повернення володіння приватною власністю, у зв'язку з чим вони не повинні оплачувати оренду житла.

Місячний дохід більшості таких осіб (61%) становить від 1,5 тис. до 7 тис. грн.

При цьому, переважна більшість цих осіб перетинають лінію розмежування принаймні один раз на квартал або частіше (81%) для відвідування друзів і сім'ї, а також отримання виплат і зняття готівки.

91% переселенців, що повернулися в окупацію, планують залишатися там протягом наступних трьох місяців, і тільки 3% мають намір переїхати на контрольовану України територію.

Довідка УНІАН. Заснована в 1951 році, МОМ є провідною міжурядовою організацією у галузі міграції, тісно співпрацює з урядовими, міжурядовими та неурядовими партнерами. У 2016 році МОМ приєдналася до системи ООН як Агентство ООН з питань міграції. Представництво МОМ в Україні почало працювати в Києві в 1996 році.

Дослідження являє собою збір даних у 24 областях України та Києві шляхом вибіркових опитувань у межах особистих і телефонних інтерв'ю, обговорень у фокус-групах, вибіркових опитувань осіб, які перетинають лінію розмежування і використання адміністративних даних.

За даними Міністерства соціальної політики України, на період проведення опитування було 1,385 млн внутрішньо переміщених осіб, в тому числі 60% з Донецької області, 37% - з Луганської, 3% - з Автономної Республіки Крим.