Студенти написали звернення до містян / фото УНІАН

Студенти Ужгородського національного університету оприлюднили звернення до жителів міста з приводу хвилі дискримінаційних коментарів на адресу студентів-іноземців, які захворіли на дифтерію.

Як передає кореспондент УНІАН, відповідну заяву було опубліковано на офіційному сайті університету.

«Ми звертаємося не до представників влади чи міжнародних партнерів, а до людей, до наших земляків… Ми вражені хвилею дискримінаційних коментарів на адресу наших однолітків – студентів-іноземців медичного факультету №2, які захворіли на дифтерію», - йдеться в заяві.

Відео дня

Як зазначається у зверненні, страх – надзвичайно сильна емоція.

«Можна зрозуміти, коли містяни бояться, що захворіють вони чи їхні діти небезпечною хворобою. Але при цьому треба пам’ятати, що всі ми (незалежно від національності) – чиїсь діти. Але ми здорові, а вони вже хворі, їм зараз дуже потрібна допомога і підтримка!», - наголошують студенти.

Вони також звертають увагу громадськості у листі, що жоден лікар або чиновник від медицини не підтвердив того факту, що студенти іноземці «привезли» інфекцію з-за кордону. Навпаки, відомий лікар-інфекціоніст Віктор Петров, який першим обстежував хворих, зауважив, що хвороба має штам місцевого походження.

Студенти наголосили, що по-справжньому культурні цивілізовані люди ніколи не дозволять собі ображати людей, які потрапили у біду.

«Сьогодні в українців є широкі можливості подорожувати. Не забуваймо, що ми всі автоматично стаємо іноземцями при перетині кордону, і при цьому хочемо до себе дбайливого, людського ставлення. Тож давайте ставитись до інших так, як ми хочемо, щоб ставилися до нас», - пишуть студенти.

Вони також закликають усіх до толерантності, поваги і терпимості, а також висловлюють вдячність тим, хто підтримав університет і студентів, «бо, справді, хворобі байдуже, якого кольору наша шкіра».

Як повідомляв УНІАН, 17 жовтня з діагнозом «дифтерія» було госпіталізовано студента-іноземця, який навчається на 5-му курсі медичного факультету № 2 Ужгородського національного університету.

Також було обстежено 121 студента та 2 осіб, які контактували з хворим. У 44 людей взяті матеріали для лабораторного дослідження.

22 жовтня до обласної інфекційної лікарні було госпіталізовано ще двох пацієнтів з діагнозом «дифтерія»

23 жовтня додатково у 12 осіб лабораторно визначили паличку дифтерії, їх усіх також госпіталізували.

Цього ж дня було використано всі вісім наявних у Закарпатській області доз протидифтерійної сироватки. Згодом у МОЗ України ухвалили рішення про перерозподіл 20 протидифтерійних флаконів сироватки для Закарпаття з інших регіонів України.

Як відомо, на медичному факультеті № 2 Ужгородського національного університету навчаються 1400 студентів-іноземців, зокрема з Індії.