Пошукові роботи заплановано на двох старих цвинтарях / фото: radiosvoboda.org

У Львові фахівці польського Інституту національної пам’яті та українські спеціалісти почали пошук могил польських солдатів, які загинули у вересні 1939 року, обороняючи місто.

Як повідомляє "Радіо Свобода", серед загиблих можуть бути і українці, які служили у польській армії й обороняли Львів від німецького війська.

Читайте такожМінкульт оприлюднив п'ятихвилинний ролик про історію України

Відео дня

Пошук запланований на двох старих цвинтарях. Роботи почалися з дослідження території старого цвинтаря на Збоїщах у Львові. Інше місце, яке досліджуватимуть у Львові – це старий цвинтар на Голосках. 

Інститут нацпам’яті Польщі звернувся до української сторони з проханням провести пошуково-ексгумаційні роботи у 12 місцях в Україні, що пов’язані з різними сторінками історії. Роботи почали зі Львова. Відтак це означає відновлення українсько-польського діалогу щодо належного впорядкування місць української пам’яті на території Польщі і польської на території України.

Слід зазначити, що цього року українська влада скасувала заборону проводити на території України пошукові роботи та ексгумації останків польських жертв конфліктів і воєн. Заборона була запроваджена у 2017 році, коли у Польщі, в селі Грушовичі знесли український пам’ятник воякам УПА.