Українці дали оцінку діям правоохоронних органів / фото УНІАН

Переважна більшість опитаних громадян України - 74,5% - вважає дії правоохоронних органів у розслідуванні справи вбивства активістки Катерини Гандзюк неефективними.

Як передає кореспондент УНІАН, про це свідчать результати загальнонаціонального дослідження громадської думки, проведеного фондом "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва спільно з КМІС, які були представлені на прес-конференції.

Читайте такожРябошапка про вбивство Гандзюк: у справі є величезна проблема – її не хотіли розслідувати

Відео дня

Зокрема, переважна більшість українців (74,5%) вважають, що дії правоохоронних органів щодо розслідування справи Катерини Гандзюк не є ефективними. Водночас, 9% - що вони ефективні і 16,5% не змогли відповісти.

При цьому, 50,9% сказали, що для них особисто дуже важливо, аби розслідування справи Гандзюк довели до кінця, 37,9% - сказали, для них загалом важливо, 4,1% - не дуже важливо, 2,3% - зовсім не важливо. Ще 4,8% - не змогли відповісти.

Також у респондентів запитали, хто на їх думку несе основну відповідальність за розкриття злочинів, що пов'язані з діяльністю громадських активістів (опитувані могли обрати декілька відповідей).

Так, 65,6% опитаних вважають, що це прокуратура, 56,6% - поліція, 38,3% - суди, 22% - місцева влада, 19,9% - президент, 0,5% - мають іншу відповідь і 6,3% - не змогли відповісти.

Крім того, 50,6% вважають, що напади на громадських активістів - це дуже важлива проблема, 33,2% - загалом важлива, 5,6% - не дуже важлива, 3,2% - зовсім не важлива. Ще 7,4% не змогли відповісти.

Водночас, 41,2% респондентів вважають, що бути громадським активістом в Україні переважно небезпечно, 36,3% - дуже небезпечно, 10,4% - переважно безпечно, 4% - цілком безпечно. Ще 8,2% не змогли відповісти.

Опитування проводилося з 4 по 19 листопада 2019 року у 110 населених пунктах всіх областей України, окрім АР Крим. У Донецькій і Луганській областях опитування проводилося тільки на територіях, що контролюються Україною. В результаті польового етапу була зібрана 2041 анкета. Теоретична похибка не перевищує 2,3%.