Дубілет відніс електронний перепис населення до активів уряду / фото УНІАН

Міністр Кабінету міністрів Дмитро Дубілет розповів, що результати електронного перепису населення варто очікувати до кінця року

"Попередні результати, я сподіваюся, будуть до кінця цього року", - сказав він в інтерв'ю ТСН.ua.

Дубілет знову назвав електронний перепис "перевагою" над традиційним. "Якби ми проводили традиційний перепис, ми б тільки на початку 2021 року отримали б результати. А плануванням інфраструктури, доріг, опорних шкіл, лікарень ми займаємося прямо зараз", - зазначив міністр.

Відео дня

"Всі міністри говорять: "Нам потрібна зараз інформація". А їм дають інформацію стару, яка базується на підсумках перепису 2001 року. Тому одна з переваг, яку ми зараз отримуємо, полягає в тому, що ми дамо прямо зараз ту інформацію, яка потрібна для планування", - додав Дубілет.

Також, чиновник відніс електронний перепис населення до активів того, що вдалося зробити уряду за 100 днів при владі.

Читайте такожВ Україні стартував пробний перепис населення

"Ми прийняли непросте рішення, що поки що ми традиційний перепис проводити не будемо, тому що банально в бюджеті на це немає грошей. Ми дивилися, як можна викрутитися з цієї ситуації, і розробили досить, як мені здається, круту методику, яка дозволить відповісти на 95% питань, які є у замовників традиційного перепису", - стверджує він.

Дубілет акцентував на тому, що проект завершиться до кінця року. Також він зазначив, що електронний перепис роблять "дешевшими і точнішими методами", а не з бюджетом "3-4 млрд гривень".

При цьому, чиновник відповів на критику ідеї електронного перепису від директора Інституту демографії та соціальних досліджень НАН України Елли Лібанової.

За словами Дубілета, традиційний перепис населення - це не точний інструмент.

"Те, як вона зараз відбувається, і те, як вона проходила у татаро-монгольські часи, - практично однакова методологія. Вона дає досить велику помилку. З іншого боку, важливий чинник, на перепис зараз у бюджеті просто немає грошей. В умовах необмежених ресурсів ми б із задоволенням провели перепис і традиційним методом... Але коли ти змушений приймати непрості рішення щодо того, як розподілити наш убогий бюджет... Моя головна думка полягає в тому, що ми не можемо проводити перепис заради самого перепису. Ми повинні чітко усвідомлювати, відповіді на які питання ми шукаємо", - розповів Дубілет.

Як повідомляв УНІАН, 26 вересня міністр Кабміну Дмитро Дубілет заявив, що в Україні можуть провести електронну перепис населення, об'єднавши всі державні реєстри з даними про українців в один. Він також додав, що об'єднання існуючих реєстрів фізосіб буде набагато вигідніше, ніж проведення класичної перепису населення.