REUTERS

Більшість українців - майже дві третини - підтримують дипломатичні шляхи вирішення проблеми на Донбасі.

Про це свідчать дані опитування, проведеного соціологічною групою "Рейтинг" 13-17 грудня.

Згідно з отриманими результатами, 38% опитаних підтримали ідею припинення військових дій і визнання ОРДЛО тимчасово окупованими територіями, а також заморожування конфлікту. 22% респондентів виступили за надання цим районам статусу автономії в складі України, а 8% висловилися за їх повне відділення.

Відео дня

При цьому 16% опитаних підтримали продовження військових дій до повного відновлення української влади на окупованому Донбасі. Найбільше такі погляди притаманні прихильникам партії "Європейська солідарність", менше - ОПЗЖ.

Ще чверть опитаних сказали, що для встановлення миру на Донбасі потрібно менше одного року, а третина - від одного до п'яти років. 16% опитаних переконані, що на це піде більше п'яти років, а 7% взагалі не вірять у встановлення миру на Донбасі.

Читайте такожУ "ДНР" випустили поштові марки зі Сталіним

Що стосується часу, необхідного на повне повернення територій ОРДЛО під український контроль, то в цьому питанні думки розділилися. 22% вважають, що для цього потрібно більше п'яти років, третина - від одного до п'яти років і лише 14% стверджують, що потрібно менше року. Лише 9% вважають, що окуповані території на сході України повернути неможливо. Примітно, що в швидке встановлення миру частіше за інших вірять жителі східних областей, зате за термінами реінтеграції думки менш оптимістичні.

Читайте такожРадник РНБО не виключає повернення "чиновників" ОРДЛО у нову владу Донбасу

Опитування проводилося 13-17 грудня серед респондентів від 18 років і старше. Всього опитали 2500 людей, похибка репрезентативності становить не більше 2%.