Відповідне звернення відправили тимчасово виконуючій обов'язки директора ДБР / фото УНІАН

Адвокати та родичі Героїв Небесної сотні вимагають звільнити новопризначеного керівника відділу з розслідування справ Майдану Державного бюро розслідувань Олександра Буряка.

Відповідне звернення на адресу тимчасово виконуючої обов'язків директора ДБР Ірину Венедіктову оприлюднила громадська організація «Родина Героїв Небесної сотні» у соціальній мережі Facebook.

Читайте такожСправа "екс-беркутівців": представники потерпілих звернулись до ГенпрокуратуриУ громадській організації заявили, що призначення Буряка керівником відділу з розслідування справ Майдану ДБР відбулось «максимально закрито і непрозоро».

Відео дня

«Невідомо, за якими критеріями відбувся вибір керівника, і чому на таку важливу посаду призначено саме О.Буряка. Він не має досвіду роботи зі справами Майдану, досягнень в інших справах, зате є сумнівна репутація», - йдеться у зверненні.

При цьому, зазначається, що саме Буряк згадується на відомих записах Національного антикорупційного бюро зі службового кабінету голови Окружного адміністративного суду міста Києва Павла Вовка, які оприлюднені на офіційному сайті НАБУ.

«З них випливає, що Павло Вовк перебуває у настільки тісних дружніх стосунках з Буряком, що може «за дзвінком» отримати від ДБР потрібне рішення чи слідчу дію. Зокрема, на плівках зафіксовано розмову Павла Вовка стосовно призначення Євгена Аблова керівником Миколаївського теруправління ДБР», - зазначається у зверненні.

В громадській організації нагадали, що негласні слідчі (розшукові) дії, внаслідок яких отримані ці записи, проводились саме при розслідуванні справи Майдану. Окрім того, сказано, що ряд суддів Окружного адмінсуду Києва є фігурантами ключових справ щодо розгону активістів Майдану та ухвалення неправосудних рішень. «Саме ДБР буде продовжувати розслідувати справу, де ймовірним обвинуваченим є близький до Павла Вовка Євген Аблов», - йдеться у зверненні.

В організації вважають, що це свідчить про наявність у Буряка реального конфлікту інтересів, що ставить під сумнів об'єктивне розслідування ключових справ Майдану.

Активісти переконані, що ці факти унеможливлять конструктивну співпрацю потерпілих з керівництвом вказаного Департаменту та вкрай негативно впливатимуть на довіру суспільства до слідства у справах Майдану. У цьому зв'язку зазначається, що без цього ефективне розслідування та відновлення справедливості неможливі.

У громадській організації заявляють, що повну відповідальність за таке призначення несе Венедіктова.

«Враховуючи наведене, ми закликаємо Ірину Венедіктову: скасувати рішення про призначення керівником відділу з розслідування справ Майдану у Державному бюро розслідувань Олександра Буряка; призначити відкритий і прозорий конкурс на цю посаду; надавати перевагу тим конкурсантам, які мають бездоганну репутацію, досвід у розслідуванні справ Майдану та користуються довірою потерпілих та суспільства», - йдеться у зверненні.

Як повідомляв УНІАН, 2 січня керівником відділу з розслідування справ Майдану у Державному бюро розслідувань призначено Олександра Буряка, який до цього обіймав посаду заступника директора ДБР.