В МОН пояснили, як в українських школах будуть викладати державну мову / Pіxabay

Ухваленим сьогодні новим законом про загальну середню освіту передбачено три моделі вивчення української мови у школах, що є результатом деталізації положень закону “Про освіту”.

Читайте такожЗакон про середню освіту: У МОН розповіли про новації

Про це повідомляє прес-служба Міністерства освіти і науки України.

Відео дня

Відповідна стаття нового закону була написана «за результатами численних консультацій з представниками національних меншин та за результатами рекомендацій Венеціанської комісії», пояснили у міністерстві.

Отже, перша модель передбачена для корінних народів України, що не проживають у середовищі своєї мови та не мають держави, яка цю мову захищала б та розвивала. Найперше йдеться про кримських татар.

Для них у першу модель закладено навчання мовою корінного народу з 1 до 11 (12) класу поряд з ґрунтовним вивченням української мови.

Друга модель – для шкіл з навчанням мовою національних меншин, мови яких належать до мов ЄС. Залежно від мовної групи та мовного середовища проживання, використання цієї моделі може бути різне, але основи такі: материнською мовою, поряд з вивченням державної, вони навчатимуться у початковий школі; у 5 класі не менше 20% річного обсягу навчального часу має викладатись українською з поступовим збільшенням обсягу, щоб у 9 класі досягти позначки у не менше 40% предметів, які вивчаються державною мовою.

Разом з тим зі старшої школи не менше 60% річного обсягу навчального часу в цих закладах має читатися державною мовою.

Третя модель працюватиме для решти національних громад України. Вона стосується нацменшин, мова яких належить до однієї з українською мовної сім’ї, а також що проживають переважно в середовищі власної мови (російська мова). Там початкова школа також буде мовою меншини разом із вивченням української, а з 5 класу не менше 80% навчального часу читатиметься державною мовою.

Як повідомляв УНІАН, сьогодні, 16 січня, Верховна Рада ухвалила закон «Про повну загальну середню освіту» (№ 0901). Закон підтримали 327 народних депутатів.

Серед іншого, законом передбачена педагогічна інтернатура, контракти для директорів та вчителів на пенсії, учнівське самоврядування, можливості для створення справжньої старшої профільної школи, можливість для учнів обирати свою освітню траєкторію, фінансова автономія шкіл, більше можливостей для професійного зростання та збільшення зарплат вчителів.

Законом «Про освіту», який набув чинності 28 вересня 2017 року, визначено, що мовою освітнього процесу в навчальних закладах є державна мова – українська. Право осіб, які належать до національних меншин, на навчання рідною мовою реалізується через класи (групи) з навчанням мовою відповідної нацменшини поряд з державною мовою.