Яна Дугарь / REUTERS

Двоє ветеранів АТО посвідчили у суді, що на момент вбивства журналіста Павла Шеремета військова медсестра Яна Дугарь перебувала у мобільному військовому госпіталі на Донеччині.

Як передає кореспондент УНІАН, сьогодні на засіданні Печерського районного суду Києва було допитано двох свідків захисту — ветеранів АТО.

Вони повідомили, що впродовж 16-18 липня 2016 року Дугарь перебувала у мобільному військовому госпіталі у місті Покровськ Донецької області, де виконувала свої обов’язки медичної сестри.

Відео дня

Читайте такожСлідчі не викликали підозрювану у вбивстві Шеремета Яну Дугарь на експеримент – адвокати

Свідок Денис Громов заявив, що тричі бачив Дугарь у госпіталі, коли був там на лікуванні. Зокрема, 16 липня вона двічі робила йому уколи та ставила крапельниці і один раз вимірювала тиск. Він уточнив, що особисто не був знайомий з Дугарь до сьогодні, а лише запам’ятав її обличчя. За словами Громова, коли в минулому році він побачив, що її звинуватили у причетності до вбивства Шеремета, написав з цього приводу коментар у соцмережах, і таким чином, на нього вийшли захисники медсестри. Також він надав суду довідку, яка підтверджує, що дійсно з 16 по 18 липня 2016 року він був на лікуванні у мобільному госпіталі у Покровську.

Другий свідок - ветеран АТО Петро Лебанович - також підтвердив алібі Дугарь. Він повідомив суду, що також був у мобільному госпіталі у Покровську у період з 17 по 19 липня 2016 року та бачив Дугарь 17 та 18 липня. Дугарь ставила йому крапельниці. Лебанович повідомив, що раніше не був знайомий з Дугарь.

Окрім того, сьогодні на засіданні зголосилися взяти на поруки Дугарь близько 10 осіб, у тому числі народні депутати дев’ятого скликання Михайло Бондар і Яна Зінкевич, колишній народний депутат Оксана Корчинська. Слід зауважити, що на поруки Дугарь також хоче взяти і волонтер Маруся Звіробій. Звертаючись до прокурора, Звіробій заявила, що не вбачає жодних погроз для себе у розмові, оприлюдненій слідством, і попросила не згадувати її ім’я у підозрі. «Якщо я напишу, що мені погрожували, то це означатиме, що це погрози, але я не вважаю, що мені погрожували, а ви не можете це довести», - зазначила Звіробій.

Читайте такожПомер потерпілий у справі фігурантів вбивства Шеремета

Після цього прокурор заявив, що він не ознайомився з рішенням Київського апеляційного суду, яким Дугарь було дозволено проживати в Києві під цілодобовим домашнім арештом, і тому в засіданні суду було оголошено перерву до 11.30 24 січня.

Однак, за словами адвокатів, сьогодні має відбутися ще одне засідання Печерського райсуду Києва, на якому має розглядатися клопотання ще одного адвоката Дугарь також про зміну їй запобіжного заходу. Тому наразі учасники процесу та громадяни, які прийшли підтримати Дугар, не розходяться.

Як повідомляв УНІАН, Шеремет загинув у центрі Києва вранці 20 липня 2016 року внаслідок вибуху автомобіля.

12 грудня 2019 року в Національній поліції заявили, що у причетності до вбивства журналіста підозрюють п'ятьох осіб: музиканта, ветерана АТО Андрія Антоненка, лікаря Юлію Кузьменко (псевдонім "Ліса"), військову медсестру Яну Дугарь та подружжя добровольців Інну ("Пума") і Владислава ("Буча") Грищенків, яке проходить підозрюваними у справі про замах на вбивство бізнесмена в Косові Івано-Франківської області.

Підозри вручили Антоненку, якого слідство вважає організатором вбивства, Кузьменко, яка, на думку слідства, закладала вибухівку під авто журналіста, та Дугарь, яка напередодні вбивства нібито фотографувала камери спостереження на місці злочину. Правоохоронці стверджують, що метою вбивства Шеремета була дестабілізація суспільно-політичної ситуації в Україні.

13 грудня Печерський районний суд Києва обрав Дугарь запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту, а Кузьменко - у вигляді тримання під вартою до 8 лютого 2020 року. Вночі 14 грудня суд постановив заарештувати на 2 місяці Антоненка.