Призов до лав Збройних сил з 20 років є обов’язковим / фото УНІАН

Міністерство оборони відкриє телефонну лінію, на яку громадяни зможуть звертатися у разі порушень їхніх прав під час проведення призовної кампанії.

Про це міністр оборони України Андрій Загороднюк повідомив сьогодні під час інтерв’ю в прямому ефірі випуску програми «Сніданок з 1+1», інформує Управління комунікацій та преси Міністерства оборони.

Загороднюк наголосив на неприйнятності насильницьких приводів призовників на строкову службу у Збройних силах.

Відео дня

«Ми категорично не сприймаємо інформацію, коли роблять насильницькі приводи, ловлять на вулиці, дискотеках, у чергах абітурієнтів і так далі. Є чітко виписаний порядок, постанова Кабміну і закон, яким чином має відбуватися повідомлення призовника. Є адміністративна і кримінальна відповідальність за ухилення від строкової служби, і вона залишається. Людина має прийти самостійно, але якщо вона не приходить або ухиляється — за це настає відповідальність», - сказав міністр.

Загороднюк зазначив, що запроваджується лінія правової допомоги, куди можна буде звернутися у разі порушень під час проведення призовної кампанії.

«До початку призову ми детальніше про неї поінформуємо, щоб усі бачили, куди можна буде дзвонити, звертатися. Ми вже провели перші брифінги з Військовою службою правопорядку, яка має слідкувати за дотриманням військовослужбовцями, в тому числі, співробітниками військкоматів, законних прав громадян», - зауважив міністр.

Читайте такожМіноборони зобов’яже військових знати англійську мову

Він також вкотре зазначив, що призов до лав Збройних сил з 20 років є обов’язковим, з 18-19 років – добровільним.

«По-перше, основа нашої армії — це професійні військовослужбовці. Це прописано у всіх наших документах і програмах, так воно має залишатися, і ми маємо реалізувати це завдання. Хотів би прояснити питання про «призов з 18 років». Це прописано в законі, але останні роки у нас було з 20-ти, це врегулювалося відповідними указами президента. Ми мали ситуацію, коли юнаки хотіли вступити до лав Збройних сил, піти на строкову службу. Але ми не могли їх прийняти, тому що можна було брати тільки з 20 років. Ми зробили так, щоб ця можливість зараз була, але лише для тих, хто хоче цього добровільно. З 20-ти років — це буде обов’язково, з 18-ти,19-ти — добровільно, — наголосив міністр оборони.

Крім того, Загороднюк звернув увагу, що строковики не залучатимуться до служби в район проведення операції Об’єднаних сил.

Як повідомляв УНІАН, 16 січня президент Володимир Зеленський підписав указ "Про звільнення в запас військовослужбовців строкової служби, строки проведення чергових призовів та чергові призови громадян України на строкову військову службу у 2020 році".

Згідно з указом, на строкову службу призиватимуть придатних за станом здоров’я до військової служби громадян України чоловічої статі, яким до дня відправлення у військові частини виповнилося 18 років, та старших осіб, які не досягли 27-річного віку і не мають права на звільнення або відстрочку від призову на строкову військову службу.

З 2015 року призовний вік в Україні було встановлено на рівні 20-27 років. До цього року до лав Збройних сил та інших військових формувань призивали осіб, яким виповнилося 18 років.