REUTERS

Використання "живих щитів" з цивільних громадян вперше в історії Міжнародного кримінального суду допустила саме російська регулярна армія.

Про це на презентації дослідження "Окупація Криму: без знаків, без імені, ховаючись за спини цивільних" заявив автор дослідження, постійний представник президента в АРК Антон Кориневич.

Читайте такожУ РФ назвали число "тимчасових біженців" з України

Відео дня

Він розповів, що дослідження стосується подій анексії Криму Росією в лютому-березні 2014 року. Воно складається з трьох блоків, в яких йдеться про використання "живих щитів" з цивільних, використання уніформи без розпізнавальних знаків та переодягання у військову форму противника.

Кориневич підкреслив, що використання "живих щитів" із цивільних, що практикували військові РФ для здобуття військової переваги, є воєнним злочином. "Питання воєнного злочину щодо "живих щитів" дуже важливе, оскільки воно ще не поставало у практиці МКС. Такі випадки були, але з боку організованих збройних груп, а не держав - сторін збройного конфлікту", - зауважив він.

Друга частина дослідження стосується використання так званих "зелених чоловічків" під час блокування і захоплення військових об'єктів, адмінбудівель Криму, що здійснювалося військовими РФ у формі без розпізнавальних знаків. "В історії таке було, але не з боку держави, а з боку антиурядових або неурядових збройних формувань, які брали участь, здебільшого, не у міжнародних збройних конфліктах", - наголосив Кориневич.

Третій блок - використання емблем і одностроїв Збройних сил України, зокрема, Військово-морських сил та української тоді ще міліції при блокуванні та захопленні військових та цивільних об'єктів.

Кориневич зауважив, що така тактика є віроломством з боку збройних сил РФ, що є також воєнним злочином. "Ми бачили факти віроломства, коли росіяни, до прикладу, переодягалися в українських міліціонерів, проникали в будівлю Верховної Ради АРК і сприяли встановленню контроля над нею. Це - воєнний злочин", - наголосив представник президента.

"Навряд чи все це є нове, але державами такі методи ведення війни не застосовувалися, і тому ці методи забезпечили РФ швидкий розвиток подій. Але винні у цих злочинах мають понести покарання", - підсумував він.

Довідка УНІАН. Росія окупувала український Крим, ввівши на територію півострова військових і організувавши в березні 2014 року псевдореферендум про його самовизначення. Самопроголошена кримська влада заявила, що 96,77% жителів півострова висловилися за приєднання Криму до РФ. 18 березня 2014 року в Кремлі було підписано так званий «договір» про прийняття до складу РФ Криму і Севастополя. Країни Заходу не визнали анексію Криму і ввели санкції проти Росії. Верховна Рада України офіційно оголосила початком тимчасової окупації Криму 20 лютого 2014 року.