За словами омбудсмена, дані щодо майнових потреб звільнених з полону були переданы профільним міністерствам / фото УНІАН

Термін реабілітації звільнених 29 грудня минулого року з полону бойовиків на Донбасі українців у ДЗ «Лісова Поляна» закінчується, а більшість з них не мають власного житла.

Читайте також"Полонені для них – це товар": екс-бранець "ДНР" розповів, як бойовики торгують людьми

Про це повідомила Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова у соціальній мережі Facebook.

Відео дня

«До мене надходять звернення від осіб, які були звільнені 29 грудня минулого року відповідно до домовленостей Тристоронньої контактної групи з урегулювання збройного конфлікту на сході України, з проханням посприяти у забезпеченні їх житлом. Адже термін їхньої реабілітації у ДЗ «Лісова Поляна» закінчується і більшість з них не мають власних домівок», - зазначила вона.

За словами Денісової, на початку січня працівники Секретаріату Уповноваженої ВРУ з прав людини зібрали повну інформацію про потреби цих громадян, зокрема і в житлі.

Також для забезпечення права на працю звільнених осіб Денісова ініціювала зустріч працівників Служби зайнятості, аби вони ознайомили звільнених осіб із послугами центрів зайнятості та надали інформаційно-консультаційні послуги з пошуку роботи.

«Інформація щодо майнових потреб була передана в повному обсязі профільним міністерствам», - наголосила вона.

Денісова висловила переконання, що українці, які перебували в полоні на територіях так званих «ДНР» та «ЛНР» і втратили там своє здоров’я, заслуговують на гідне соціальне забезпечення від держави, аби вони могли скоріше адаптуватися до мирного життя.

Як повідомляв УНІАН, 29 грудня 2019 року на КПВВ "Майорське" в Донецькій області відбувся обмін утримуваними особами між українською стороною і представниками ОРДЛО. Україні повернули 76 людей (12 військових та 64 цивільних) в обмін на 124 особи зі списку ОРДЛО.