oiff.com.ua

Про це повідомляється на сайті ОМКФ.

«Проводити фестиваль нам рік від року стає простіше і складніше одночасно. Простіше, тому що високе реноме фестивалю починає працювати на нас, а складніше — тому що країна переживає військову, економічну і культурну кризу. Але у нас немає сумнівів: культурні події такого масштабу як ОМКФ повинні бути, і не може бути ніяких виправдань для нехтування культурним сектором. Тому що держава, яка не підтримує культуру, так само приречена, як і держава, яка не розвиває свою економіку», — зазначила Президент Одеського міжнародного кінофестивалю Вікторія Тігіпко.

Перший приз ОМКФ-2015 — почесний Золотий Дюк за внесок у кіномистецтво — отримав британський кінокомпозитор-мінімаліст, автор музики до фільмів Пітера Грінуея і Майкла Вінтерботтома, Майкл Найман. Він подякував за нагороду і виконав кілька своїх композицій, в тому числі відомий саундтрек до фільму «Піаніно» Джейн Кампион.

Читайте такожУ Франції відбулася церемонія відкриття Каннського кінофестивалю

«Це місто наповнене міфами, історією та дивовижною культурою. На тлі загальної зневіри, бездоріжжя, корупції та іншого у людей є величезне почуття гордості та гідності, вони мислять в категоріях культури. Це величезний мотиватор, щоб розвиватися далі й будувати майбутнє. Одеса — коктейль дивного потенціалу, це місто-свято і сьогодні в це місто прийшло свято кіно» — привітав гостей відкриття ОМКФ голова Одеської ОДА Михайло Саакашвілі.

За нагороди міжнародного конкурсу традиційно змагатимуться 12 картин, дві з яких — українського виробництва. В національній конкурсній програмі представлено 24 фільму: 6 повнометражних і 18 короткометражних стрічок.

Фільм відкриття «Реальність» авторства Квентіна Дюпьє представив французький продюсер, директор продюсерської компанії Chasse à Courts Мартін Гондре.

Раніше УНІАН повідомляв, що на 6-му Одеському міжнародному кінофестивалі буде представлена програма «Люм'єр!». В добірку увійшли 110 унікальних картин, знятих піонерами кінематографа братів Люм'єр та операторами їх студії з 1895 по 1905 в різних країнах світу - від Франції до США і В'єтнаму. Цифровий реставрацією фільмів у форматі 4К протягом п'яти років займався Інститут Люм'єр в Ліоні (Франція).