70% дороговартісної медичної техніки, закупленої Міністерством охорони здоров’я України на суму понад 347 млн. грн у 2007 році, не працює.

Як передає кореспондент УНІАН, про це вчора на засіданні Національної ради з питань охорони здоров’я населення повідомив голова ради, радник Президента України Микола ПОЛІЩУК.

Причини такої ситуації М.ПОЛІЩУК вбачає у несвоєчасному постачанні обладнання, неготовності закладів охорони здоров’я прийняти медапаратуру та непідготовленості фахівців.

Відео дня

“Закупівля дороговартісного обладнання відбувається непрозоро, пріоритети недостатньо обгрунтовані, водночас, заклади охорони здоров’я не готові до роботи з ним. Закупівлі у закладах охорони здоров’я різних форм власності дублються, а коштів на післягарантійне обслуговування немає”, – зауважив М.ПОЛІЩУК.

Він наголосив, що з 2004 року досі не введено в експлуатацію обладнання з лікування онкохворих і хворих на туберкульоз на загальну суму 10,516 млн. грн.

М.ПОЛІЩУК вважає, що проблема полягає також у щорічному зростанні обсягів фінансування української медицини.

“Зокрема, якщо у 2004 році на охорону здоров’я було виділено 12,15 млрд. грн., то вже у 2007 році – 23,9 млрд. грн. І значна частина в структурі видатків на стаціонарну медичну допомогу іде на придбання високовартісного медичного обладнання,” – повідомив він.

За його словами, проведений аналіз свідчить про нагальну необхідність проведення радикальних реформ у галузі охорони здоров’я, зокрема, щодо підвищення ефективності використання дороговартісного медобладнання.

Члени Національної ради обговорили шляхи вирішення зазначеної проблеми і планують звернутися до Кабінету міністрів України з рекомендацією провести аудит ефективності використання медичного обладнання в закладах охорони здоров’я всіх відомств за останні 5 років і тільки після цього планувати закупівлі на 2009 рік.