Скарга адвокатів колишнього прем`єр-міністра України Павла ЛАЗАРЕНКА на вирок американського суду буде подана до апеляційного суду 9-го округу до 29 вересня 2006 року.

Про це йдеться в заяві адвоката П.ЛАЗАРЕНКА Євгенії КОЛОДІЙ, переданій агентству УНІАН прес-службою партії «Громада».

Є.КОЛОДІЙ зазначає, що після консультацій, проведених із американськими адвокатами П.ЛАЗАРЕНКА Дороном ВАЙНБЕРГОМ, Денисом РІОРДАНОМ і Доном ХОРГАНОМ, вона вповноважена заявити: «Американські захисники П.ЛАЗАРЕНКА були готові до подібного розвитку подій, але в той же час відзначають, що всі звинувачення П.ЛАЗАРЕНКА в США були підготовлені й представлені українською прокуратурою під час правління пана КУЧМИ. Звинувачення проти нашого підзахисного були виключно вибірковими й політично мотивованими».

Відео дня

Як вказує Є.КОЛОДІЙ, «процедура розгляду апеляційної скарги займає певний час. Проте протягом останніх півтора років американським адвокатам вдалося зібрати всі матеріали, що дозволять значно скоротити терміни розгляду справи в апеляційному суді. Вони абсолютно впевнені, що справа ЛАЗАРЕНКА апеляційним судом буде повністю закрита, для цього є всі юридичні підстави».

«Призначене вироком суду покарання становить 108 місяців (9 років) ув’язнення. За словами американських адвокатів, відбування покарання за федеральними засудженнями передбачає 85% призначеного судом терміну, в нашому випадку це мінус 16,2 місяці. 52 місяці П.ЛАЗАРЕНКО вже відбув під арештом, і цей термін зараховано судом. З 40 місяців, що залишилися, наш підзахисний 38 місяців перебував під домашнім арештом. Адвокати впевнені, що даний термін також буде зарахований як відбуте покарання», йдеться в заяві.

Питання про відстрочення набуття чинності вироку буде розглянуте 29 вересня нинішнього року. Підстави для позитивного вирішення питання, на думку американських адвокатів, достатні, зазначає Є.КОЛОДІЙ.

Як повідомляв УНІАН, 25 серпня суд у США ухвалив вирок П.ЛАЗАРЕНКУ, визначивши міру покарання - 9 років ув’язнення (108 місяців) і штраф у 10 мільйонів доларів за вимагання грошей і спробу їх відмивання.

Американська прокуратура вимагала засудити П.ЛАЗАРЕНКА до 18 років ув’язнення й примусити його виплатити 66 мільйонів доларів.

Після арешту в 1999 році П.ЛАЗАРЕНКО провів близько 4 років у в`язниці США в очікуванні суду. В 2003 році його звільнили під заставу в 65 мільйонів доларів. Виголошення вироку у справі колишнього українського прем`єра кілька разів відкладали, останній раз це відбулося тиждень тому.