Україна належить до країн з найвищим рівнем захворюваності на цукровий діабет (ЦД).

Про це на прес-конференції в УНІАН “Чому в Україні діти помирають від діабету?”, яка була присвячена Всесвітньому дню боротьби з цукровим діабетом, повідомила дитячий ендокринолог Інституту ендокринології та обміну речовин Наталія СПРИНЧУК.

За її словами, поширеність ЦД в Україні набула масштабів пандемії.

Відео дня

“Дані за 2007 рік свідчать, що захворюваність у нашій країні становить 23-24 випадки на 100 тисяч населення. Водночас щороку в Україні зростає їхня кількість, до речі, як і у всьому світі. Хворих на цукровий діабет дітей стає більше на 70 тисяч кожного року,” – зауважила Н.СПРИНЧУК.

Вона наголосила, що цукровий діабет - дуже важке і серйозне захворювання, а надто у дітей.

“Цукровий діабет у дітей має відмінні від дорослих симптоми хвороби. Його особливість у тому, що він може перебігати “під маскою” гострого живота, інфекційних захворювань, аденовірусної інфекції. Якщо батьки не медики, їм не може й спадати на думку, що дані прояви є свідченням наявності у дитини такого серйозного захворювання як цукровий діабет,” – сказала дитячий ендокринолог.

Вона звернула увагу на те, що симптоми ЦД у дітей наростають дуже швидко, особливо, якщо це діабетичний кетоацидоз (який зазвичай плутають із грипом). За її словами, саме з такої причини минулого року в Україні з діагнозом ЦД померло 10 дітей.

“98 % дітей, хворих на ЦД, мають перший тип цукрового діабету: коли підшлункова залоза не виділяє інсулін і, якщо діти тривалий час перебувають у стані кетоацидозу, це може призвести до важкого стану, потрапляння до реанімації”, – сказала Н.СПРИНЧУК.

Тому, вважає вона, медичні служби мають призначати аналізи не лише загальні, а й обов’язково аналіз крові на цукор. Таким чином можна запобігти ускладненню ЦД, підкреслила медик.

Н.СПРИНЧУК наполягає, що такий аналіз дитині слід робити кілька разів на рік.

“Батьків має насторожити, що їхня дитина багато п’є, втрачає масу тіла або часто відвідує туалет, особливо вночі. Також необхідно здавати аналіз крові на цукор щоразу після того, як дитина перехворіла на інфекційну хворобу (краснуху, кір тощо), пневмонію, грип або піддалася стресу - саме ці чинники можуть спровокувати ЦД,” - наголосила вона.

Дитячий ендокринолог зауважила, що раніше у дитини виявлять цукровий діабет, то більше шансів уберегти її від ускладнень ЦД.

“Ця серйозна хвороба небезпечна не щоденними ін’єкціями, а своїми ускладненнями, що спричиняють рани, інвалідизацію та передчасну дитячу смерть. Цукровий діабет - не захворювання, а стиль життя. Дуже важливо рано діагностувати, щоб вчасно почати лікувати”, – сказала Н.СПРИНЧУК.

Щодо забезпечення українських дітей з ЦД інсуліном та глюкометрами, то, за її словами, проблем тут не спостерігається , усіх хворих повністю забезпечено цими препаратами.

У свою чергу, віце-президент IDF Валентина ОЧЕРЕТЕНКО, наголосила, що в Україні досі немає національної програми з подолання ЦД.

“З 1999 по 2007 ми виконували першу програму і сподівалися, що з 2008 року буде прийнята нова, адже доручення Президента було ще у 2005 році. Уже рік ми не маємо затвердженої програми “Цукровий діабет” і це негативно впливає на усі аспекти життя таких хворих, а також життя усього нашого суспільства, позаяк бюджетні кошти використовуються не раціонально,” - сказала В.ОЧЕРЕТЕНКО.