Кабінет міністрів України 22 квітня прийняв рішення про виділення із Стабілізаційного фонду 260 млн. грн для виконання експортних замовлень українськими авіабудівними підприємствами.

Як передає кореспондент УНІАН, про це на прес-конференції повідомив міністр промислової політики України Володимир НОВИЦЬКИЙ.

За його словами, згідно з проектом постанови Кабміну, Харківське державне авіаційне виробниче підприємство одержить 160 млн. грн., Київському авіаційному заводу «Авіант» із Стабфонду буде надано 90 млн. грн., а "Заводові 410 Цивільної авіації" - 10 млн. грн.

Відео дня

«Таким чином, зможемо завершити до кінця року будівництво на Харківському авіазаводі літаків для Лівії. На Київському заводі випустимо перший серійний літак Ан-148, а також поставимо комплектуючі для Ан-148 на Воронезький авіазавод, на якому також ведеться складання цих літаків. Ставитимемо завдання щодо завершенню до кінця року і другого літака Ан-148», - сказав міністр.

Він переконаний, що завершення експортних замовлень на ХДАВП дасть змогу підприємству укласти нові контракти з Лівією і Єгиптом. «Ми розв`яжемо руки Харківському заводу, який не може сьогодні укладати нові контракти, оскільки контракти, які сьогодні не виконані, – це контракти з тими країнами, які готові продовжувати роботу з Україною», - додав В.НОВИЦЬКИЙ.

Він також повідомив, що літак Ан-74ТК-300, який кілька років будувався на ХДАВП для Лівії, практично готовий. «Ми вже звернулися до лівійської сторони із запрошенням прибути в Україну для передачі цього літака», - уточнив В.НОВИЦЬКИЙ.

Довідка УНІАН. У жовтні 2005 року Управління цивільної авіації Лівійської Арабської Народної Соціалістичної Джамахірії і Харківське державне авіаційне виробниче підприємство ратифікували договір на постачання нового літака Ан-74ТК-300 у VIP-компоновці.

Згідно з угодою, літак мав бути поставлений замовникові впродовж трьох місяців з початку фінансування, яке лівійська сторона зобов`язалася розпочати з другої половини листопада 2005 року.

Раніше ХДАВП одержав від Лівії замовлення на виготовлення двох літаючих госпіталів на базі Ан-74ТК-200С. Передбачалося, що з початком експлуатації машин Ан-74 буде укладено контракт на будівництво в Лівії бази технічного обслуговування українських літаків Ан-74 і Ан-140-100.