Куля була випущена з автомата, закріпленого за одним з військовослужбовців київської роти Беркута / Фото УНІАН

Експертиза встановила, що куля, вилучено з тіла учасника Революції гідності Олександра Тонських, була випущена з автомата Калашникова, закріпленого за одним з «беркутівців», який нині переховується від слідства в Росії.

Як передає кореспондент УНІАН, про це йшлося на засіданні Святошинського райсуду Києва з розгляду кримінального провадження проти п’ятьох екс-«беркутівців».

В ході засідання суд допитав потерпілого Олександра Тонських з Полтави, 1957 року народження. Він повідомив, що перебував на Майдані з кінця листопада 2013 року по 20 лютого 2014 року. На Майдан його спонукало приїхати побиття «беркутівцями» студентів.

Відео дня

Читайте такожЕкс-"беркутівці" отримували по 3-5 тисяч гривень за розгін Євромайдану - Горбатюк

Зранку 20 лютого на вулиці Інститутській Тонських отримав вогнепальне поранення. Куля пройшла через руку, легеню та застрягла біля серця. Тонських зазначив, що після операції лікарі показали йому кулю, яку вилучили з тіла. Це автоматна куля калібром 7,62 мм.

Згодом експертиза становила, що куля була випущена з автомата, закріпленого за одним з військовослужбовців київської роти «Беркута», який переховується за межами України.

Як уточнила кореспонденту УНІАН адвокат Євгенія Закревська, мова йде про екс-«беркутівця», який переховується у Росії.

Довідка УНІАН. Генеральна прокуратура України у 2014 році передала до суду кримінальне провадження стосовно екс-«беркутівців» Сергія Зінченка й Павла Аброськіна за підозрою у вбивстві 39 активістів Майдану.

10 лютого 2016 року ГПУ направила до суду кримінальне провадження стосовно ще трьох екс-«беркутівців»: Олександра Маринченка, Сергія Тамтури та Олега Янішевського. За даними прокуратури, цим особам інкримінується скоєння теракту, перевищення службових обов’язків, умисне вбивство, замах на вбивство, перешкоджання проведенню мирних мітингів і зборів, викрадення і приховування зброї після вчинення злочину. Кримінальні провадження щодо всіх підозрюваних колишніх бійців «Беркута» об’єднані в одне.

У травні 2016 року Святошинський суд Києва розпочав розгляд по суті справи проти п’яти колишніх «беркутівців».

У даний час в суді допитують потерпілих, якими загалом, за даними прокурорів, у цій справі визнано близько 140 осіб.

10 жовтня прокурор заявив, що під час судового слідства у справі п’ятьох екс-«беркутівців» ще залишилось опрацювати 40-50 епізодів стосовно потерпілих.