Прибалтійські країни та Польща домовилися збудувати на 2015 рік у Литві атомну станцію, щоб скоротити енергетичну залежність від Росії, повідомляє Reuters. Остаточна угода про будівництво буде підписана в середині 2008 року. Польща поки що офіційно не приєдналася до проекту.

Президент Литви Валдас Адамкус заявив, що в планах держав - побудувати кілька ядерних реакторів. Частка Литви в проекті становитиме 34 відсотки, а решти партнерів - 22 відсотка. Крім того, Литва спробує залучити до будівництва Швецію і Чехію.

Нову атомну станцію передбачається побудувати біля вже існуючої Ігналінської, яка на 70 відсотків забезпечує країну енергією. Потужність станції становитиме 3,2 гігавата, а вартість - близько 5-6 мільярдів євро.

Відео дня

Раніше представники "Транснафти" заявляли, що ділянка трубопроводу "Дружба", яким раніше надходила нафта до Литви, можливо, не ремонтуватиметься. Єдиний прибалтійський НПЗ Mazeikiu Nafta не одержує російської нафти вже з липня 2006 року. Крім того, АЕС дасть змогу прибалтійським країнам заощадити на постачаннях газу, який вони купують в Росії за європейськими цінами.

Лента.ру