Приморський районний суд Одеси дав санкцію на арешт капітана міліції Н., який організував незаконне прослуховування мобільного телефону народного депутата України, голови парламентського Комітету з питань правосуддя Сергія КІВАЛОВА.

Як повідомили УНІАН у прес-службі С.КІВАЛОВА, слідчий прокуратури Одеської області з особливо важливих справ, з відома в.о. прокурора області, звернувся до суду за санкцією на арешт міліціонера, оскільки у нього є підстави вважати, що капітан, начальник одного із секторів ГУ МВС України в Одеській області, перебуваючи на волі, може продовжувати злочинні дії, особисто або через знайомих чинити тиск на свідків, заважати встановленню істини у справі і переховуватися від органів досудового слідства й суду.

Суд визнав аргументи прокуратури достатніми і виніс постанову про взяття капітана Н. під варту.

Відео дня

У свою чергу, С.КІВАЛОВ заявив: «Крім того, не виключена можливість фізичного усунення капітана Н., оскільки він – фігура не самостійна і, організовуючи незаконне прослуховування високого посадовця, діяв явно за чиїмсь наказом. Слідство, сподіваюся, встановить: хто саме віддав міліціонерові – виконавцеві злочинний наказ».

Крім того, С.КІВАЛОВ, коментуючи заяву Відділу зв`язків з громадськістю УМВС України в Одеській області, в якій йшлося, що співробітник спецпідрозділу міліції, «виявляється», не особисто прослуховував його розмови, заявив: «З офіційного повідомлення ВЗГ міліції одеської області я з подивом дізнався, що незаконні дії капітана «виявлені під час планової перевірки». Мабуть, їх «планова перевірка» просто збіглася за часом з моєю заявою в прокуратуру. Бентежить також і формулювання причин звільнення міліціонера. Я не знаю, що написано в наказі про звільнення, але в повідомленні ВЗГ вказуються «негативні мотиви». Я, як юрист, не знаю таких підстав для звільнення. А за незаконні дії, скоєні капітаном, передбачена інша відповідальність. І це – не «звільнення з негативних мотивів».

Також у повідомленні наголошується, що народний депутат, офіційно визнаний постраждалим у справі про незаконне прослуховування, має намір довести справу до кінця, не залишивши в ній жодного «невідомого».

Як повідомляв УНІАН, 16 червня Відділ зв`язків з громадськістю УМВС України в Одеській області розповсюдив повідомлення, що співробітник спецпідрозділу міліції не прослуховував розмови С.КІВАЛОВА.

ВЗГ облуправління міліції офіційно підтвердив факт «перевищення службових повноважень і грубого втручання в особисте життя громадян з боку працівника спецпідрозділу міліції», а також «незаконне отримання ним інформації про абонентів мобільного зв`язку, які не мали жодного стосунку до об`єкту відпрацювання». «Капітан міліції при проведенні спеціальних заходів незаконно одержував інформацію про абонентів мобільного зв`язку, які не мали жодного стосунку до об`єкту відпрацювання», - йдеться в повідомленні. Проте, відзначили в ВЗГ, «співробітник спецпідрозділу міліції сам не прослуховував вказаних абонентів, оскільки для нього це було технічно неможливим, а лише одержував інформацію, з якими абонентами вони розмовляли в певний проміжок часу».

В облуправлінні міліції також констатували, що ще «27 квітня за результатами службового розслідування цей капітан міліції був звільнений з органів внутрішніх справ з негативних мотивів».

Раніше прокуратура Одеської області порушила кримінальну справу щодо колишнього співробітника Управління УМВС України в області, який ініціював і одержав дозвіл на прослуховування мобільного телефону С.КІВАЛОВА. Згідно з відомостями прес-служби народного депутата, офіцер міліції звернувся до суду за санкцією на прослуховування, відстежуючи дії злочинниці з Одеської області, але телефон вказав не її, а С.КІВАЛОВА. Замовник прослуховування мобільного телефону депутата поки що не встановлений.