Україна готова до істотного погіршення погодних умов, зокрема до зниження температури за 30 градусів морозу.

Як передає кореспондент УНІАН, про це на засіданні Кабміну заявив прем'єр-міністр України Микола АЗАРОВ.

Він відзначив, що за прогнозами синоптиків, температура цієї ночі у більшості областей України опуститься до 30 градусів і у подальші дні температура також знижуватиметься.

Відео дня

«Країна підготувалася до такого випробування. Створено значні запаси газу, вугілля, мазуту, які гарантують життєдіяльність усіх об'єктів, які забезпечують теплопостачання», - сказав М.АЗАРОВ.

Він відзначив, що у кожній області створено умови для оперативного реагування на виникнення різних аварій систем, які забезпечують життєдіяльність населення, відкрито більш як 1,5 тис. пунктів обігріву і харчування людей.

М.АЗАРОВ відзначив, що в умовах зниження температури під особливою увагою повинні перебувати люди, які не мають постійного житла. «Я наполягаю, щоб міліція і комунальники, безумовно, надавала допомогу тим, хто знаходиться на вулицях, направляли безпритульних людей до пунктів обігріву або до будь-якого доступного теплого приміщення», - сказав М.АЗАРОВ.

Він підкреслив, що відповідні інструкції одержали дільничні, патрульні, співробітники правоохоронних органів, лікарі і соціальні працівники.

***

Зважаючи на очікуване зниження температури в Україні, всі служби житлово-комунального господарства продовжать чергувати в режимі повної готовності для попередження аварій і ліквідації їх наслідків.

Як повідомили УНІАН у прес-службі першого віце-прем'єр-міністра, про це Андрій КЛЮЄВ заявив на засіданні Кабінету міністрів.

За його словами, зниження температури істотно вплинуло на роботу комунального господарства.

Зокрема, за даними першого віце-прем'єра, внаслідок спрацьовування автоматики від газопостачання було відключено 117 приватних будинків у селі Гераськівці Марківського району Луганської області.

Через обрив ліній електропередач було знеструмлено 150 приватних будинків у селі Білогородка Києво-Святошинського району Київської області і 1 тисяча приватних будинків у місті Бердянську Запорізької області, повідомив А.КЛЮЄВ.

Також, за його словами, в Дарницькому районі Києва стався прорив труби, внаслідок чого без водопостачання залишилися два житлових будинки, а в Запоріжжі стався прорив водопроводу - від водопостачання були відключені 5 багатоповерхових житлових і 10 приватних будинків.

А.КЛЮЄВ зазначив, що завдяки своєчасному реагуванню комунальних служб та енергетиків ці аварії було оперативно ліквідовано.

Він наголосив, що в цілому на сьогодні опалювальний сезон на об'єктах ЖКГ проходить у стабільному режимі.

***

Кабінет міністрів України ухвалив розпорядження «Про невідкладні заходи щодо ліквідації наслідків можливих масштабних надзвичайних ситуацій на об’єктах життєзабезпечення населення у зимовий період 2012 року».

Як передає кореспондент УНІАН, про це повідомив на прес-конференції міністр надзвичайних ситуацій Віктор БАЛОГА.

За його словами, документ передбачає оперативне реагування на можливі масштабні надзвичайні ситуації на об’єктах теплопостачання, водопостачання і водовідведення, важливих об’єктах господарського комплексу, які пов’язані з низькими температурами повітря.

Згідно з рішенням уряду, буде сформовано 550 зведених аварійно-відновлювальних бригад, які укомплектують аварійним запасом майна та оснащення, необхідного для проведення відновлювальних робіт.

Зокрема, Міністерство енергетики та вугільної промисловості забезпечить створення 200 таких бригад, Міністерство інфраструктури – 300, МНС - 50.

Крім того, В.БАЛОГА повідомив, що Міністерство інфраструктури сформує на базі Донецької, Львівської, Придніпровської, Південно-Західної та Одеської залізниць п’ять аварійно-відновлювальних потягів для розміщення, життєзабезпечення, перевезення зведених аварійно-відновлювальних бригад та аварійного запасу майна й оснащення (з розрахунку один потяг у складі 12 пасажирських і п’яти вантажних вагонів для одночасного перевезення 100 бригад).

Крім того, за дорученням В.БАЛОГИ, на базі підрозділів МНС сформовано 59 аварійно-відновлювальних бригад, оснащених електро- та газозварювальним обладнанням, що готові до використання та передислокації до місць можливих аварій для надання допомоги аварійним службам.

***

Добове споживання газу на Кримському півострові 31 січня становило 12,4 млн. кубометрів - це максимальний показник за останні кілька років. Раніше рекордне добове споживання газу - 11,7 млн. кубометрів - бути зафіксовано в 2006 році за температури 26 градусів морозу.

Про це повідомили УНІАН у прес-службі Державного акціонерного товариства «Чорноморнафтогаз» (Сімферополь).

В осінньо-зимовий сезон, коли споживання газу в Криму зростає в 2-5 разів, блакитне паливо подається споживачам з трьох джерел: ДК «Укртрансгаз», Глібовського підземного сховища і родовища «Чорноморнафтогазу» в Чорному, Азовському морях і в сухопутній частині півострова.

Нагадаємо, Крим вже другий тиждень живе в умовах штормового попередження.

За даними управління МНС, у регіоні через складні погодні умови припинено роботу майже 380 шкіл і 90 дитсадків.

Довідка УНІАН. «Чорноморнафтогаз» займається розвідкою і видобутком газу і нафти в Чорному і Азовському морях. 100% акцій ДАТ належить національній акціонерній компанії «Нафтогаз України».

***

У Запорізькій області через морози закриваються фельдшерські та фельдшерсько-акушерські пункти.

Як повідомили УНІАН у прес-службі Запорізької обласної санепідемстанції, на 1 лютого через порушення температурного режиму «в Приазовському районі Запорізької області не працював жоден ФАП (органами місцевої влади ухвалено рішення про надання медичної допомоги вдома), також тимчасово припинено роботу 4 ФАПІв у Новомиколаєвському районі (сіла Підгірне, Сторчеве, Новоіванівка, Листівка).

Порушення температурного режиму, за даними СЕС, зафіксовані у фельдшерсько-акушерських і фельдшерських пунктах Гуляйпольського району: температура в приміщеннях становить +13 - +17 градусів) і у 2 ФАПах Орехівського району (сіла Слобода і Юрківка).

«Не відповідає нормативам температурний режим у 5-й міськлікарні Запоріжжя (+18-20), Запорізькій обласній психіатричній лікарні, Запорізькій обласній ендокринологічній лікарні та геріатричному пансіонаті (+18-20) , а також у 1-і поліклініці Хортицького району Запоріжжя (+18), поліклініці Куйбишевської центральної районної лікарні (+15) і підлітковому кабінеті Мелітопольської центральної районної лікарні (+8 градусів)», - повідомили в Запорізькій обласній СЕС.