До середини XXI століття 50-60% оперативних втручань будуть пов`язані з трансплантацією органів, тканин або клітин.

Як повідомили УНІАН у прес-службі МОЗ, науковці прогнозують, що до середини XXI століття 50-60% оперативних втручань будуть пов'язані із трансплантацією органів, тканин або клітин.

«На жаль, Україна, яка є колискою основних напрямків трансплантації, значно відстає у розвитку трансплантаційної допомоги не лише від країн старої Європи та США, а й навіть від країн колишнього Радянського Союзу та азійських держав», констатують у відомстві.

Трансплантація в Україні в останні роки представлена 7 центрами, які мають відповідне обладнання і підготовлених спеціалістів. З них лише у двох центрах - Національному Інституті хірургії та трансплантології ім.іШалімова НАМН України та Запорізькому центрі трансплантації - окрім трансплантації нирки можуть також виконуватися трансплантації серця, печінки, підшлункової залози, поінформували у МОЗ.

Відео дня

Відповідно до Державної цільової соціальної програми "Трансплантація", усі пацієнти після трансплантації органів повністю забезпечуються імуносупресивними препаратами за рахунок бюджетних коштів, однак кількість трансплантацій не відповідає потребам українського суспільства, підкреслили у відомстві.

У 2011 році в Україні виконано 86 трансплантацій нирки (у більшості випадків - від рідних), 14 трансплантацій печінки та одну трансплантацію серця.

У МОЗ вважають, що причини незначної кількості операцій обумовлені недосконалою законодавчою базою, відсутністю системи транплант-координації і негативним ставленням населення до трупного донорства. Останній чинник є наслідком поширення недостовірної інформації і спекуляціями ЗМІ навколо теми трансплантації в Україні, переконані у відомстві.

Тому результатом спільного засідання керівництва МОЗ і НАМН України стало рішення про створення робочої групи із фахівців трансплантологів та організаторів охорони здоров'я.

Робочою групою для реформування трансплантології в Україні було запропоновано, насамперед, реорганізувати Координаційний центр трансплантації органів, тканин i клітин МОЗ України у Державну службу трансплантації.

На даний час Координаційний центр не має достатніх повноважень і не може повністю виконувати функцію центральної установи, що координує і забезпечує весь спектр діяльності трансплантаційних центрів, баз вилучення органів, у тому числі службу трансплант-координатів.

Окрім організаційно-методичних переваг щодо створення Державної служби України з питань трансплантації, необхідно відзначити і фінансові аспекти її створення, йдеться у повідомленні.

Вони досягаються оптимізацією роботи трансплантаційних втручань та економією коштів державного бюджету, шляхом приєднання до Державної служби України з питань трансплантації Всеукраїнського реєстру донорів гемопоетичних стовбурових клітин (кісткового мозку), наголошують у відомстві.

Також робочою групою підготовлено у новій редакції Закон "Про трансплантацію" з метою зміни існуючої презумпції незгоди на презумпцію згоди, що надасть кожному громадянину України право при житті висловити і юридично зафіксувати своє власне ставлення до трансплантації (а не віддавати таке рішення на розсуд рідних, як зараз).

Підготовлено й наказ МОЗ, яким затверджена інструкція з діагностики смерті мозку (перебуває на стадії громадського обговорення).

Робоча група розробить положення про бази забору органів, в якому буде передбачено введення посад трасплант-координаторів.

У МОЗ переконані, що створення Державної служби України з питань трансплантації як центрального органу виконавчої влади, основним завданням якої є реалізація державної політики у сфері діяльності, що пов'язана з трансплантацією органів, тканин і клітин, дасть змогу покращити якість надання трансплантаційної допомоги громадянам України, зменшить соціальну напругу, забезпечить надійний контроль за діяльністю, що пов'язана з трансплантацією, і покращить міжнародний імідж України як країни, у якій активно впроваджуються високі технології лкування та стандарти надання медичної допомоги.