Подорожание для фруктов за неделю - самый резкий для них ценовой скачок за год

Плодоовочевий індекс за попередній тиждень (з 24 по 31 січня) виріс на 1,2% після зростання на 0,7% на попередньому тижні, продовживши таким чином тенденцію зростання вартості плодоовочевого кошика, яке почалося тижнем раніше. Тим не менш, з початку календарного року вартість плодоовочевої продукції в Україні знизилася на 9,6% внаслідок різкого падіння цін після новорічних свят, повідомляє «АПК-Інформ: овочі і фрукти».

 «Зростання вартості основного набору плодоовочевої продукції минулого тижня було, переважно, викликане зростанням вартості фруктів, які подорожчали на тлі різкого похолодання», - каже Тетяна Гетьман, керівник проекту. - Свій внесок у зростання вартості цін внесли також капуста та тепличні огірки. При цьому капуста подорожчала відразу на 13,3%, після зростання на 15,4% тижнем раніше. Таким чином капуста за останні два тижні зросла в ціні майже на 30%».

Читайте такожВ Україні погіршився індекс споживчих настроїв

Відео дня

Фруктовий набір за тиждень подорожчав на 10,2%, що було одним з найбільш різких стрибків його вартості за рік. Ще більше подорожчали яблука, які виросли в ціні на 22,2%. Банани подорожчали на 15,8%, а лимони - на 9,1% за один тиждень. Експерти відзначають, що зростання обмінного курсу долара може викликати ще більш серйозне зростання цін на імпортні фрукти найближчим часом.