Для випускників шкіл цього року скасували ДПА / Ілюстрація, фото УНІАН

Верховна Рада звільнила цьогорічних випускників шкіл від проходження державної підсумкової атестації через епідемію COVID-19.

Читайте такожЗНО 2020 онлайн: оприлюднено завдання пробних тестів з усіх предметів

Як передає кореспондент УНІАН, за президентський закон про внесення змін до деяких законів щодо окремих питань завершення 2019/2020 навчального року (№ 3669) проголосували 356 народних депутатів із 387 зареєстрованих у сесійній залі.

Депутати також підтримали пропозицію, аби голова ВР невідкладно підписав цей закон і передав його на підпис президенту.

Ухваленим законом у законі "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)" встановлюється, що у зв’язку зі здійсненням заходів, спрямованих на запобігання виникненню та поширенню COVID-19, здобувачі освіти, які завершують здобуття повної загальної середньої освіти у 2019/2020 навчальному році, звільняються від проходження державної підсумкової атестації.

Здобувачі освіти, які завершують здобуття повної загальної середньої освіти у 2019/2020 навчальному році, мають право пройти державну підсумкову атестацію, у тому числі у формі зовнішнього незалежного оцінювання, за власним бажанням.

У законі "Про освіту" визначається, що в разі встановлення заборони учасникам освітнього процесу відвідувати заклади освіти, тимчасово, на період здійснення заходів із запобігання виникненню та поширенню коронавірусу, передбачених карантином, встановленим Кабінетом міністрів, дата початку та/або закінчення відповідного навчального року (років) може визначатися (раніше - визначається) Кабінетом міністрів.

Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Як заявив, представляючи законопроект, перший заступник голови ВР Руслан Стефанчук, законопроект не спрямований на скасування ЗНО, а лише передбачає можливість охочим самостійно ухвалювати рішення щодо проходження ДПА у формі зовнішнього незалежного оцінювання. "ЗНО залишається основною можливістю вступу до вищих навчальних закладів", - сказав він.

Як повідомляв УНАН, 17 червня у ВР було зареєстровано законопроект президента Володимира Зеленського, яким пропонувалося звільнити випускників шкіл від проходження обов'язкової державної підсумкової атестації через епідемію COVID-19.