Білорусь привела свою армію у повну бойову готовність на західному кордоні/ facebook.com/pg/DPSUkraine

Україна задіяла додаткові ресурси та сили для контролю українсько-білоруського кордону.

Про це в коментарі РБК-Україна повідомив спікер ДПСУ Андрій Демченко.

Читайте такожЗеленський назвав маячнею чутки про "зрив спецоперації" із затримання найманців з ПВК "Вагнер"

Відео дня

«Наразі кордон з Білоруссю ми охороняємо в посиленому варіанті, оскільки ситуація у цій країні достатньо неспокійна… Коли почалась ескалація ситуації в Білорусі, ми й перейшли на посилений режим», – пояснив він.

Україна посилила кордон після рішення Білорусі стягнути військових на західний кордон країни – у бік Польщі та Литви. Крім того, тривогу у військовому командуванні викликали неодноразові згадки України Лукашенком в контексті втручання у внутрішню ситуацію Білорусі та погрозами про відповідальність «за розпалювання заворушень».

Протести в Білорусі: хронологія подій

  • 9 серпня в Білорусі відбулися президентські вибори. Згідно з офіційними даними ЦВК, Олександр Лукашенко набрав 80,1% голосів виборців, його головний опонент Світлана Тихановська - 10,1%.
  • Тисячі жителів Білорусі, не згодних з результатами виборів, вийшли на акції протесту, відбулися зіткнення з силовиками.
  • 15 серпня Лукашенко після телефонної розмови з Путіним заявив, що президент РФ пообіцяв всебічну допомогу щодо забезпечення безпеки країни. Раніше Лукашенко неодноразово заявляв, що ситуацію в Білорусі розхитують ззовні.
  • 16 серпня після ще однієї телефонної розмови в прес-службі Лукашенка заявили, що вони з Путіним мають намір спільно реагувати "в разі загострення ситуації в частині зовнішніх загроз".
  • 19 серпня ЄС заявив, що не визнає президентські вибори в Білорусі. Паралельно Захід готує пакет санкцій проти осіб, причетних до розгону протестувальників і вбивств.
  • 20 серпня в Білорусі відкрили справу про захоплення влади опозицією.