Аукціон з приватизації Першого київського машинобудівного заводу (ПКМЗ, екс-"Більшовик") може бути зірваний так само, як попередній — з продажу ОГХК (Об'єднаної Гірничо-Хімічної Компанії). Таку думку журналістам висловив директор Інституту розвитку економіки України та Української асоціації учасників ринків капіталу Олександр Гончаров. На його думку, даний лот має занадто багато проблем, через які інвестори не хочуть ризикувати його купувати. 

"Найголовніший ризик для інвесторів – наявність судових справ по об’єкту. Якщо судові справи є – вони не бажають у такі проблемні кейси інвестувати, адже це дуже ризикована справа. Це якщо класичні інвестори, які грають "в білу". Вони не хочуть купувати об’єкти, в які їм одразу ж не можна буде займатися інвестуванням і вкладенням коштів. Бо йому необхідно буде зосередитися на закритті судових справ. Такі вкладення за їхньою логікою економічно невигідні. Ще більше їх відлякує велика кредиторська заборгованість", — заявив Олександр Гончаров. 

Експерт зазначив, що численні судові позови, які поки висять на "ПКМЗ", ніяк не вирішуються за останній рік, хоча, на його думку, їхнім вирішенням мали би займатися державні органи перед продажем. Олександр Гончаров вважає це одним із багатьох факторів, які роблять можливим зрив аукціону, як це раніше вже було з ОГХК. До того ж, він прогнозує й появу так званих "стерв’ятників". 

"Цю можливість будуть прокачувати по максимуму. Чимало учасників торгів заходять нерідко для того, щоб сказати реальним потенційним інвесторам: щоб я тобі не створював проблем, давай домовимося про відкат такого-то розміру. В іншому випадку – будуть "псувати нерви" навіть переможцю конкурсу, який буде змушений після цього тягатися в судах до тих пір, поки з ним не розрахуються. Але це буде дорожче", — розповів Олександр Гончаров. 

За його словами, така практика вже стала нормальною для України, що також відлякує інвесторів від крупних проблемних об’єктів. 

"Зараз напрямків, де можна заробити гроші – дуже мало, а тут крупне підприємство, і зусилля, де 5 нулів, або 8 нулів – докладаєш ті ж самі. І особливо юристи, які бачать такі суми – злітаються на подібні кейси як стерв’ятники. І будуть псувати кров по повній програмі. Тому цей аукціон привернув увагу найкваліфікованіших і найдосвідченіших, які набили руку на подібних проєктах судових розглядів – вони будуть там. У цьому немає сумнівів – вони шукають слабкі місця, щоб вирвати собі шматок цього пирога. Це стало практикою, коли подібні особи, навіть не представляючи якісь групи чи компанії, самостійно звертаються до учасників аукціону, щоб отримати свої "відступні", — резюмував Олександр Гончаров. 

Нагадаємо, аукціон з продажу ПКМЗ у межах програми Велика приватизація призначений на 27 жовтня 2021 року. Стартова ціна лоту — 1,39 млрд грн.