Росія звинуватила Україну у використанні атомних електростанцій як майданчиків для зберігання боєприпасів. Російські ЗМІ поширили відповідну заяву Служби зовнішньої розвідки РФ Сергія Наришкіна у понеділок, 23 січня. Зокрема, він заявив, що Україна завозить потягами та зберігає важку зброю, яку надають нам партнери, на промисловому майданчику Рівненської АЕС.

Втім, саме російські військові на початку вересня 2022 року завели військову техніку з боєкомплектами в машинні зали енергоблоків 1 та 2 Запорізької АЕС, розташовували під естакадами та поряд з реакторними відділеннями БМП, військові облаштували казарми на промисловому майданчику, та як бомбосховище використовують аварійний кризовий центр, заблокувавши доступ до нього персоналу атомної електростанції. Факти розміщення військової важкої техніки зафіксовані в звіті МАГАТЕ особисто гендиректором Рафаелем Гроссі, який бачив все це на власні очі. Звіт він презентував на засіданні Ради безпеки ООН у вересні.

Та це вже не перша російська брехня такого штибу. Нагадаю, що ще на початку березня 2022 року служба зовнішньої розвідки РФ стверджувала, що "роботи зі створення ядерного вибухового пристрою, яке надалі можна було б використати в конструкції ядерних боєзарядів, велися за декількома науковими напрямками, ключова роль відводилася вченим "Харківського фізико-технологічного інституту" (ННЦ ХФТІ), а допомагали їм колеги з наукових інститутів по всій Україні, включаючи Інститут проблем безпеки АЕС (ІПБ АЕС), науковці якого проводили роботи в зоні Чорнобильської АЕС як із виготовлення "брудної" бомби, так і з виділення плутонію, оскільки звичний для Чорнобильської зони підвищений радіаційний фон приховував проведення таких робіт".

Відео дня

У жовтні 2022 року, коли не прокотили фантазії про бойових комах та гусок, знову з’явився фейк про "брудну бомбу", тільки вже місцями її "виготовлення" були названі інші локації – Інститут ядерних досліджень НАНУ та СхідГЗК. НАНУ відповіло на фейки заявами на офіційному сайті, а Україна запросила інспекторів з гарантій МАГАТЕ перевірити ці підприємства.

Ознак проведення незадекларованої ядерної діяльності не виявлено

До речі, установи НАН України, як і СхідГЗК, які займаються ядерною тематикою, знаходяться під гарантіями нерозповсюдження ядерного матеріалу і ядерних технологій з боку МАГАТЕ. Тільки за останні два роки, включаючи період воєнного стану, у зазначених установах МАГАТЕ провело низку технічних інспекцій (у тому числі неоголошених і з додатковим доступом) з перевірки інвентарних кількостей ядерного матеріалу та діяльності з його використання, а також з виконання інших положень і вимог Угоди про гарантії між Україною і МАГАТЕ та Додаткового протоколу до цієї Угоди.

За результатами цих інспекцій жодних ознак проведення незадекларованої ядерної діяльності не було виявлено. Так само, як і розробок, які могли б давати підстави для припущень щодо проведення робіт зі створення "брудної бомби"…

Тож Росія продовжує створювати фейки за методичкою КДБ та відповідно до улюбленого вислову Путіна: "Хто як обзивається, той так і називається". Тобто, російські пропагандисти звинувачують Україну в тому, що роблять самі. Фантазії та креативу у них не було і немає.

При цьому, варто зазначити, що російська брехня щодо неналежного використання Україною ядерних електростанцій з’явилась вже після широко оприлюднених фактів про прибуття Рафаеля Гроссі та експертів МАГАТЕ на постійній основі перебування на РАЕС, ПАЕС та ЧАЕС (а у понеділок експерти МАГАТЕ також приїхали на ХАЕС)…

Брехлива інформація від росіян розрахована на отупілу внутрішню аудиторію

Зрозуміло, що брехлива інформація від росіян розрахована на отупілу внутрішню аудиторію. Але! Про бойових комах, голубів, гусаків та інші фантастичні версії про "брудні бомби", і що саме Україна обстрілює ЗАЕС, вимушені слухати члени РБ ООН, оскільки Росія постійно збирає її засідання на свої вимоги. І я дуже сподіваюсь, що українські дипломати вже активно працюють над питанням виключення Росії з РБ ООН та керівних органів МАГАТЕ.

Ольга Кошарна, експерт з питань ядерної енергетики та ядерної безпеки, член "Українського ядерного товариства"