Юрист уточнив, чи мають право воєнкоми затримувати чоловіків при врученні повістки / колаж УНІАН

В Україні доволі часто стаються скандали через мобілізацію, яка триває в нашій державі з огляду на воєнний час та війну з Росією. 

Часто українці до кінця не розуміють, на яку правову базу можуть опиратися та в яких випадках представник військкомату вчиняє неправомірні дії, намагаючись дати повістку до армії. Зокрема, чи можуть затримувати чоловіків під час вручення "військового квитка", уточнив юрист компанії Nota Group Антон Маринич РБК-Україна.

За його словами, подібні затримання можливі лише за присутності працівників поліції і лише в тих випадках, коли потенційний "затриманий" вчинив правопорушення. 

Відео дня

Він навів приклад, що в Україні цією функцією уповноважені певні особи, які здійснюють відповідні патрулі, роздаючи повістки, згідно з наказом коменданта. Зазвичай йдеться про уповноважених осіб Національної поліції і військових Національної Гвардії.

"Вони мають бути призначені наказом коменданта. Комендант має видати наказ або інші розпорядчі документи, де має бути вказано, що саме можуть робити ці особи. Є дві окремі постанови, які визначають, що можуть робити ці уповноважені особи на період воєнного стану", - заявив юрист.

Він уточнив, що без відповідного наказу коменданта згадані "патрульні" не можуть ні здійснювати аналогічні перевірки чоловіків на блокпостах, ні оглядати особисті речі, місце житла або службові приміщення українців.

Окремо він акцентував, що без наявності злочину представники військкоматів не мають права затримувати чоловіків, навіть якщо останні не хочуть брати повістку або поводяться агресивно. Водночас подібні випадки в Україні доволі часто трапляються. Юрист каже, що за подібних неправомірних затримань, звернення до адвоката мало що вирішать: потрібно одразу скаржитися до поліції, ТЦК, ДБР. 

"У випадку якщо є відверте порушення з боку представників правоохоронних органів, варто скаржитись в різні органи", - каже Маринич.

В Україна хочуть давати повістки студентам - в ТЦК уточнили, чого чекати

Нагадаємо, 3 вересня в Верховній Раді зареєстрували законопроєкт, яким хочуть змінити статтю 23 закону "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" й скасувати відстрочку від армії для деяких категорій студентів. Нещодавно у Житомирському обласному ТЦК уточнили, чи дійсно це так.

Зокрема, там акцентували, що зміни до закону нардепи ще не затвердили. Тому наразі повістки студентам можуть приходити лише в тому випадку, якщо вони не оновили свої дані про те, що здобувають освіту у навчальному закладі.

Вас також можуть зацікавити новини: