Правила відвідування Чорнобильської зони відчуження також мають змінитися / фото УНІАН

Державне агентство з управління зоною відчуження (ДАЗО) спільно з народними депутатами розробило законопроект, яким пропонується збільшити штрафи за незаконне перебування в Чорнобильській зоні відчуження у 100 разів, до 51 тис грн.

Про це в рамках V Міжнародної конференції «Проблеми зняття з експлуатації об'єктів ядерної енергетики і відновлення навколишнього середовища» INUDECO 2020 на онлайн-форматі заявив голова ДАЗВ Сергій Калашник.

За його словами, в ДАЗО є кілька законодавчих ініціатив щодо нових правил роботи зони відчуження. При цьому народні депутати вже висловилися на підтримку пропозицій і мають намір найближчим часом їх ухвалити.

Відео дня

«По-перше, ми пропонуємо посилити покарання за незаконне перебування в зоні відчуження. Зараз кожна людина може заплатити 300 гривень і десь переночувати і без якихось проблем вибратися із зони. Ми вважаємо, що мінімальний штраф за таке порушення має становити від 17 тис. грн і до 51 тис. грн», - сказав він.

Читайте такожРудий ліс, радіація та секретні об’єкти: відомий український блогер проведе віртуальну екскурсію Чорнобилем (фото)

За його словами, в Міністерстві внутрішніх справ також пропонують запровадити кримінальну відповідальність за такі порушення.

Калашник зазначив, що правила відвідування Чорнобильської зони відчуження також мають змінюватися. Зокрема, пропонується обладнати весь транспорт і екскурсоводів, які перебувають на території зони відчуження, навігаторами.

«Гіди, які заходять в зону відчуження, повинні мати при собі датчики GPS ... Туристичні маршрути мають бути чіткими, асфальтованими дорогами. GPS повинні стояти на всіх транспортних засобах, які перебувають в зоні: наземному, водному, повітряному. І всі дані з датчиків мають стікатися в один системний центр. Щоб було зрозуміло, скільки людей в якому автобусі і куди поїхали», - сказав він.

Довідка УНІАН. На сьогодні за проникнення в Чорнобильську зону на правопорушників накладається штраф від 20 до 30 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (340-510 грн) з конфіскацією знарядь вчинення правопорушення. На службових осіб - від 25 до 30 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (425-510 грн) з конфіскацією знарядь вчинення правопорушення.