Депутати можуть ухвалити російську модель трекінгу сигарет

Верховна Рада України планує розглянути в другому читанні законопроекти, яка копіює російську модель відстеження руху цигарок Track & Trace та не призведе до бажаного результату. Про це повідомляють журналісти РБК-Україна.

Йдеться про три законопроєкти №8237, №8286 і №8287. Згідно з ними, в Україні планують запровадити так звану електронну акцизну марку (Е-акциз), яка має наноситись на пачки сигарет для сканування системою Track & Trace. Завдання такої системи – відстежувати рух підакцизних товарів від виробника та імпортера до кінцевих точок продажу.  

Журналісти видання акцентують, що ухвалення зазначених законопроєктів, скоріше, завдасть шкоди легальним виробникам тютюнової продукції, ніж вплине на поліпшення контролю.

Відео дня

За словами експертів, Е-акциз за нормами Директиви 2014/40/ЄС має розташовуватись на пачці таким чином, аби він залишався цілим після її відкриття. "Чому? Тому що розірваний код сканувати і відстежити рух пачки від виробника до торгівельною точки буде неможливо", - пишуть журналісти.

Однак народний депутат Андрій Холодов (автор законопроєкту №8237) написав прямо протилежне – код має бути на кришці, що означає лише одне - після відкриття пачки код буде розірвано.

"Запропонована у законопроєктах електронна система є технологічно непридатною для коректної роботи в умовах промислового виробництва тютюнових виробів, а її запровадження може призвести до вкрай негативних наслідків у діапазоні від кратного підвищення собівартості продукції - внаслідок штучного уповільнення швидкості та ускладнення виробництва - до зупинки підприємств через технологічні чинники або втрату рентабельності", - коментують представники Української Асоціації виробників тютюнових виробів  "Укртютюн".

Міністерство цифрової трансформації, у свою чергу, зазначило у своєму проєкті №8286, що така система має запрацювати вже з 1 січня 2024 року. При цьому не враховано те, що програмний продукт для нової системи може почати створюватися лише після того, як будуть затверджені відповідні нормативні документи, а ще до того Уряд має аж півроку на те, аби затвердити ці документи.

"Для бізнесу залишиться, в кращому випадку, кілька місяців на закупівлю і заміну обладнання, налагодження та тестування нових виробничих процесів, технічне приєднання до системи. Кожний з цих процесів є послідовним і кожний потребує щонайменше кількох місяців. А з 1 січня 2024 року суб’єкт господарювання, який не встиг приєднатися до системи вважатиметься нелегальним на ринку", - зазначає "Укртютюн".

Окрім цього, запропоновані законопроекти не відповідають нормам Директиви 2014/40/ЄС, яку Україна має імплементувати. Натомість інший проєкт закону, №3044а-2, який запропонували депутати ВР ще у 2020 році, передбачає послідовний перехід України на прийняту в ЄС систему Track & Trace і повністю відповідає нормам Директиви 2014/40/ЄС.

Позитивні висновки стосовно законопроєкту №3044а-2 вже надали Міністерство фінансів, Комітет з питань інтеграції України з Європейським Союзом та Головне науково-експертне управління Верховної Ради.